Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψηφιοποίηση θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η ψηφιοποίηση των θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε να είναι στη διάθεση της νέας γενιάς, είναι το έργο που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να γίνει «ηλεκτρονική» και η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας μας, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και ηλεκτρονική μονάδα διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας σε ένα Ενιαίο Εθνικό Συστήματος Βιβλιοθηκών.

Το νέο εφορευτικό συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης συναντήθηκε χθες με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι έτσι «θα μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα ''φλασάκι''».


Νέος πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα είναι ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις:

- Την ψηφιοποίηση όλου του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης

- Τη δημιουργία κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για τη συλλογή και διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται στη χώρα μας,

- Τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Καταλόγου και «έξυπνης» μηχανής αναζήτησης του υλικού και

- Την κατασκευή Ηλεκτρονικής Μονάδας Διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Βιβλιοθηκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.