Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ελαιόλαδο - εγκεφαλικό σημειώσατε άσσο!

Λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό έχουν όσοι ηλικιωμένοι βάζουν σε σαλάτες και φαγητό ελαιόλαδο όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Γάλλων επιστημόνων.


Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και του πανεπιστημίου του Μπορντό, με επικεφαλής τη Σεσίλια Σαμιέρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, μελέτησαν σε τρεις πόλεις (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ), επί μια περίοδο πέντε ετών, περίπου 7.600 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό σε αυτό το διάστημα.


Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ). Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία που έκανε την πιο «εντατική» κατανάλωση ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες συστάσεις για την ημερήσια διατροφή, ώστε να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα εγκεφαλικά είναι τόσο συχνά στους ηλικιωμένους και το ελαιόλαδο είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος αποφυγής τους», είπε η Σαμιέρι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το ελαιόλαδο με μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη, υψηλή πίεση, υψηλή «κακή» χοληστερίνη, παχυσαρκία κ.α.

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Σκαρμέας, καθηγητής νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολύμπια και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα συστατικά του ελαιόλαδου επιφέρουν την προστατευτική δράση τους, ενώ επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει και έμμεσα οφέλη, καθώς κάνει πιο νόστιμες τις υγιεινές τροφές.

Σημειώνει πάντως ότι μόνο νέες μελλοντικές κλινικές δοκιμές μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα νέα ευρήματα και να οδηγήσουν πιθανώς σε νέες προληπτικές ιατρικές συστάσεις για την αποφυγή του εγκεφαλικού.
cosmo