Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

"Πιθανώς καρκινογόνα" τα κινητά από τον ΠΟΥ για πρώτη φορά




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα κινητά τηλέφωνα μετά από σχετικές έρευνες, χαρακτηρίζοντας τα για πρώτη φορά ως "Πιθανώς καρκινογόνα."


Τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανό να συνδέονται µε ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε μετά από μελέτη δεκάδων ερευνών επί του θέματος κινητού- καρκίνου και συγκεκριμένα από ομάδα 31 ερευνητών από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νευρολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες Δρ. Κέιθ Μπλακ, είναι ότι οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες χρειάζονται αρκετές δεκαετίες έκθεσης, πριν φανούν οι συνέπειές τους.
cosmo

Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Δρ. Χένρι Λάι που μελετά την ακτινοβολία περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του καρκίνου και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο χρειάζεται μεγάλο διάστημα μέχρι να εκδηλωθεί. Πιστεύει, ότι είναι καλή ιδέα να αφυπνιστεί το κοινό, ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο.

Ακτινοβολία που... "μαγειρεύει τον εγκέφαλο"

Η ακτινοβολία που εκλύεται από ένα κινητό τηλέφωνο, λέγεται μη ιονίζουσα. Αυτή η ακτινοβολία μοιάζει περισσότερο με φούρνο μικροκυμάτων χαμηλής ισχύος. Αυτό που κάνει η ακτινοβολία μικροκυμάτων, είναι παρόμοιο με ότι συμβαίνει στην τροφή στο φούρνο μικροκυμάτων, δηλαδή «μαγειρεύει» τον εγκέφαλο. Η ανάπτυξη καρκίνου και όγκων, είναι μια από τις συνέπειες, όμως ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει και άλλες επιπτώσεις, όπως στο να κάνει ασθενέσθερη τη μνήμη.

Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όσο και το κάπνισμα και η βενζίνη που περιέχει μόλυβδο, ενδέχεται να προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Περιβάλλοντος.

Όπως εκτιμάται, περίπου 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρησιμοποιούν κινητά.

Κινητά τηλέφωνα και παιδιά

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητών στα παιδιά. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Δρ. Μπλακ, το κρανίο των παιδιών είναι πιο λεπτό, συνεπώς η ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει βαθύτερα τον εγκέφαλο παιδιών και νέων. Επομένως, η προσοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη.