Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η Apple αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της


Τη μεταφορά ηλεκτρονικών αρχείων στο «σύννεφο» ή αλλιώς στο iCloud παρουσίασε σήμερα στους φίλους της τεχνολογίας και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων η Apple με τη νέα υπηρεσία σύνδεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα έγινε η παρουσίαση των νέων εκδόσεων λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Apple, τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες.
Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος OSX για τους υπολογιστές ονομάζεται Lion ενώ για τις ταμπλέτες και τα τηλέφωνα είναι η 5η έκδοση του iOS. Ιδιαίτερα τη νέα υπηρεσία της Apple, το iCloud, το παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στιβ Τζομπς.

Όσον αφορά στο iCloud, πρόκειται για μια μετεξέλιξη της υπηρεσίας Mobile me, και θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να συνδέουν ταυτόχρονα όσους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαθέτουν και επιπλέον να μεταφέρουν αρχεία (φωτογραφίες, μουσική, έγγραφα κτλ). Επίσης θα μπορεί να φτιάχνει αντίγραφα ασφαλείας μέσω WiFi.
Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και θα διατίθεται από σήμερα σε μορφή beta, με δωρεάν με 5GB αποθηκευτικό χώρο για Mail (οι εφαρμογές, τα παιχνίδια και το Photo Stream δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα 5GB).
Το OSX Lion, η 7η έκδοση λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές φέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις multitouch χειρονομίες που θα υποστηρίζονται από τα καινούρια μοντέλα των φορητών υπολογιστών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έως τώρα υπήρχε στις εφαρμογές για το iPhone και το iPad, δηλαδή η κάλυψη των εφαρμογών σε όλη την οθόνη (full screen apps). Επίσης θα υπάρχει ακόμα βελτιωμένη δυνατότητα για τον έλεγχο των ανοιχτών εφαρμογών (Mission Control) αλλά και η δυνατότητα να σώζει κανείς αυτόματα τα έγγραφα πάνω στα οποία δουλεύει, να τα κλειδώνει πριν τα σώσει οριστικά, να φτιάχνει αντίγραφα και να επιστρέφει σε παλαιότερες εκδόσεις.
H Apple ανακοίνωσε επίσης ότι στο Lion θα είναι ενσωματωμένο το Mac App Store, κατάστημα αγοράς εφαρμογών με μερικές νέες δυνατότητες όπως τα Push Notifications και In-App Purchases ενώ θα είναι εφικτές οι λεγόμενες delta αναβαθμίσεις, δηλαδή patches εφαρμογών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κατεβάζουμε ολόκληρη την εφαρμογή ξανά. Τέλος, οι χρήστες θα έχουν πλέον έναν τρόπο, μέσω του Air Drop, να ανταλλάσσουν αρχεία μεταξύ τους μέσω του ασύρματου δικτύου όπου βρίσκονται και μάλιστα κρυπτογραφημένα.
Το Lion θα βγει στη αγορά μέσω του Mac App Store, στο οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά, τον Ιούλιο και θα κοστίζει 29,99 δολάρια. Σύντομα οι developers θα μπορούν να απολαύσουν την τέταρτη developer preview έκδοση.
Αλλαγές έρχονται όμως και στα κινητά τηλέφωνα –συγκεκριμένα για τα iPhone και τις συσκευές 3Gs και πάνω- καθώς και τις ταμπλέτες μέσω του νέου iOS 5. Τα νέα δεδομένα είναι η ενοποίηση όλων των ειδοποιήσεων από τις εφαρμογές ή από αναπάντητες κλήσεις (Notification Center) καθώς και η δυνατότητα να ενεργοποιείται ή να ανανεώνεται η συσκευή χωρίς να χρειάζεται η σύνδεση μέσω iTunes.
Η νέα έκδοση του iOS θα υποστηρίζει υπενθυμίσεις που μοιράζονται ανάμεσα σε όλες τις συσκευές μέσω iCal και μία επανσχεδιασμένη εφαρμογή iMessage που θα λειτουργεί μέσα από όλες τις συσκευές. Επίσης σε μια εφαρμογή θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι συνδρομές που έχει αγοράσει ο χρήστης σε περιοδικά και εφημερίδες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης του twitter απ’ευθείας στο λειτουργικό της συσκευής και άμεσης πρόσβασης για tweets από παντού (Safari, Photos, Maps, Youtube κτλ).
enet