Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παραπληγικός κάνει «βήμα» στην ιατρική ιστορία

Ο Ρομπ Σάμερς ήταν πρωταθλητής του μπέιζμπολ στην Αμερική, όταν πριν από τρία χρόνια τον παρέσυρε ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και τον άφησε παραπληγικό.

Τότε, οι γιατροί του είχαν πει ότι θα πέρναγε όλη του τη ζωή στο αναπηρικό καρότσι. Όμως το όνομα του 25χρονου σήμερα άνδρα θα μείνει στην ιστορία της ιατρικής, ως το πρώτο πρόσωπο, παράλυτο από το στήθος και κάτω που κατάφερε να σταθεί και να κάνει ένα βήμα μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια.


Το μικρό και ασταθές βήμα που έκανε ο Σάμερς έχει εξαπλώσει ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από παράλυση λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Ο 25χρονος κατάφερε επίσης να κινήσει τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης αποκαταστάθηκε εν μέρει η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.

Η θεραπεία που ακολούθησε ο Σάμερς βασίζεται στη διέγερση με ηλεκτρισμό της σπονδυλικής στήλης από μία συσκευή που έχει εμφυτευθεί στο χαμηλά στη μέση του.

Επί δύο χρόνια βρισκόταν σε αυστηρή παρακολούθηση από νευροφυσιολόγους, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του νευρικού δικτύου της σπονδυλικής στήλης, ώστε να μεταδίδονται τα σήματα στα κάτω άκρα του.

Οι επιστήμονες μέσα από αυτή τη διαδικασία διαπίστωσαν ότι η κίνηση δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του εγκεφάλου, αλλά εξαρτάται κυρίως από τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια.

«Ο εγκέφαλος δεν ελέγχει την κίνηση στο βαθμό που πιστεύαμε. Η σπονδυλική στήλη είναι έξυπνη», λέει ο καθηγητής νευρολογίας Reggie Edgerton από το πανεπιστήμιο UCLA.

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμόζεται ευρέως.

Ο Σάμερς, που μένει πλέον στο Λος Άντζελες, τόνισε πως αυτή η θεραπεία άλλαξε τη ζωή του: «Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάκτυλο του ποδιού του, το να έχω την δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυικός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».
newsbomb