Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


noe-e-mail

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Τσουνάμι, ένα σεισμικό μοναχικό θαλάσσιο κύμα

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.

Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 22 Μαΐου 2011, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Τσουνάμι, ένα σεισμικό μοναχικό θαλάσσιο κύμα» και ομιλητή το Σπύρο Παυλίδη, Καθηγητή Γεωλογίας, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Το τσουνάμι είναι ένα στιγμιαίο κύμα ορμής που δημιουργείται από τη βίαιη ανακατάταξη των πετρωμάτων στο βυθό του ωκεανού, συνήθως μετά από ισχυρό σεισμό.
Στην ομιλία θα παρουσιαστεί ένα γενικό θεωρητικό περίγραμμα του θαλάσσιου σεισμογενούς κύματος, η ιστορική και παγκόσμια γεωγραφική κατανομή τσουνάμι, οι εκδηλώσεις του στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και οι περιπτώσεις του τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 και του πρόσφατου της Ιαπωνίας το 2011.  


Είσοδος Ελεύθερη.

Διοργάνωση
Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
τηλέφωνο: 2310 483000