Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το νερό της Σελήνης μαρτυρά την κοινή καταγωγή της με την Γη


Πλήρη ανατροπή στη θεωρία της δημιουργίας της Σελήνης φέρνει η σημερινή δημοσίευση έρευνας που αποκαλύπτει πως το εσωτερικό του φυσικού δορυφόρου της Γης περικλείει την ίδια ποσότητα νερού που διαθέτει και η Γη.
Με την νέα ανακάλυψη η Σελήνη εμφανίζεται να περιέχει εκατό φορές περισσότερο νερό από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Στα συμπεράσματα αυτά οδηγήθηκαν οι ερευνητές μετά τον εντοπισμό σε ποσότητα μάγματος, που είχαν φέρει οι αστροναύτες του Apollo 17 στην τελευταία αποστολή στο φεγγάρι το Δεκέμβριο του 1972, μορίων νερού και άλλων πτητικών στοιχείων όπως το φθόριο, το χλώριο και το θείο, σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που έχουν μετρηθεί σε στερεοποιημένο μάγμα από τη Γη.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής γεωλογίας, Τζέιμς Βαν Όρμαν, "αυτά τα δείγματα του μάγματος (που εκτινάχθηκαν από μεγάλα βάθη από τη σεληνιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια) είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να εκτιμήσουμε την ποσότητα του νερού στο εσωτερικό της Σελήνης".
"Το εσωτερικό της Σελήνης φαίνεται να είναι αρκετά παρόμοιο με το εσωτερικό της Γης ως προς αυτά που γνωρίζουμε για την αφθονία του νερού", προσθέτει, στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Express, στην διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού Science.
Με τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι η Γη και η Σελήνη έχουν μια κοινή προέλευση, αλλά δημιουργείται επίσης η ανάγκη επανεξέτασης από τους επιστήμονες του τρόπου δημιουργίας της Σελήνης.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα επικρατεί επιστημονικά η άποψη ότι το νερό στο φεγγάρι προέρχεται από κομήτες και μετεωρίτες που έπεσαν στο σεληνιακό έδαφος κατά καιρούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
enet