Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γιατί μερικοί πλανήτες γυρίζουν ανάποδα;


Πάνω από 500 πλανήτες έχουν “μπερδέψει” τους επιστήμονες, καθώς εκτελούν τροχιά άναποδη σε σχέση με τον Ήλιο τους, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature το οποίο παρουσίασε σχετική έκθεση του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι περίεργοι ανάποδοι πλανήτες είναι συνήθως αεριώδεις γίγαντες που αποκαλούνται “Θερμοί Δίες”. 
Εκτός από αυτή την ασυνήθιστη τροχιά, οι πλανήτες αυτοί συνωστίζονται πολύ κοντά στους Ήλιους τους, σε αντίθεση με τον αυθεντικό Δία,  με απόσταση περίπου 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή την πενταπλάσια απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

“Αυτό είναι πραγματικά παράξενο” λέει ο Φρέντερικ Ράσιο, του Πανεπιστημίου Northwestern στο περιοδικό. 

“Πώς μπορεί ο ένας να γυρνάει κανονικά και ο άλλος στην αντίθετη κατεύθυνση; Αυτό είναι τρελό! Προφανώς παραβιάζει τον πιο βασικό κανόνα που έχουμε για το σχηματισμό των πλανητών και των αστεριών”,
προσθέτει.

Εδώ και καιρό οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι αεριώδεις πλανήτες σχηματίζονται σε πολύ μακρινή απόσταση σε σχέση με τον Ήλιο τους, ενώ πλανήτες σαν τη Γη σε κοντινή.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένουν στο σημείο όπου γεννιούνται, λέει η έκθεση.

Όταν τα αστρικά συστήματα περιλαμβάνουν πάνω από έναν πλανήτη, κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του δύναμη βαρύτητας, προκαλώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και τελικά τραβώντας τους αεριώδεις πλανήτες πιο κοντά στον Ήλιο και αλλάζοντας την κατεύθυνση της τροχιάς τους, λέει η έκθεση.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως βαρυτική διαταραχή. 
cosmo.gr