Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Έφτασε στον ISS το Σογιούζ... Γκαγκάριν (videos)


Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ συνδέθηκε με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τo βράδυ της Τετάρτης (06/04), δύο ημέρες μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης.
Η αποστολή μετέφερε στο διαστημικό σταθμό τους Ρώσους κοσμοναύτες,Αντρέι Μπορισένκο και Αλεξάντερ Σαμοκιτιάεφ και τον Αμερικανόαστροναύτη Ρον Γκαράν, που πρόκειται να μείνουν στο διάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο.Εκεί βρίσκονται ήδη ο Ρώσοςδιοικητής του σταθμού, Ντμίτρι Κοντρατίεφ, ο Αμερικανός Κάντι Κόλεμαν και ο Ιταλός Πάολο Νέσπολι.
Το διαστημόπλοιο φέρει το όνομαΓκαγκάριν, προς τιμήν του Γιούρι Γκαγκάριν, του Ρώσου κοσμοναύτη που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα στις 12 Απριλίου του 1961, μισό αιώνα πριν, ενώ το πρόσωπό του επιλέχθηκε, για να “διακοσμήσει” τη μία μεριά του διαστημικού οχήματος.

Ο Γκαγκάριν επέβαινε σε ένα διαστημόπλοιο τύπου Βοστόκ, με το οποίο αφού πραγματοποίησε μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, επέστρεψε στην ατμόσφαιρα, όπου και εγκατέλειψε το σκάφος με τη χρήση αλεξιπτώτου.

SPACECRAFT BLASTS OFF 

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη εκτόξευση συνοδεύεται από 7ήμερες εκδηλώσεις, τιμής ένεκεν δύο στιγμών - ορόσημων στην ιστορία των διαστημικών αποστολών.
Το πρώτο είναι το διαστημικό ταξίδι του Γκαγκάριν, το οποίο ξεκίνησε από την ίδια ακριβώς διαστημική βάση και το δεύτερο είναι η πρώτη αποστολή αμερικανικού διαστημικού οχήματος, 20 χρόνια αργότερα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκαράν σημείωσε: “Πενήντα χρόνια πριν, ένα έθνος έστειλε έναν άνθρωπο στο διάστημα. Σήμερα, εμείς οι τρεις εκπροσωπούμε πολλά έθνη, που στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, αποτελούν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό”.
cosmo