Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τα παρεξηγημένα θαλασσινά

View Image
Τι γίνεται, με τα θαλασσινά (αστακός, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι), που συνηθίζονται στη νηστεία και που τόσο έχουν παρεξηγηθεί για το πλούσιο σε χοληστερόλη περιεχόμενό τους;
Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα αγαπημένα μας θαλασσινά, παρ' όλο που εμπεριέχουν διαιτητική χοληστερόλη, δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, για 3 κυρίως λόγους:


1 Διότι, σε αντίθεση με τα παλαιότερα στοιχεία διατροφικών αναλύσεων, που συμπεριλάμβαναν στις μετρήσεις όλες τις στερόλες και όχι μόνο τη χοληστερόλη, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα θαλασσινά δεν εμπεριέχουν τα μεγαποσά χοληστερόλης που παλαιότερα αναγράφονταν στους πίνακες.

2Διότι η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει ασθενέστερα τη χοληστερόλη του οργανισμού μας απ' ό,τι το κορεσμένο λίπος (λίπος κρεάτων - γαλακτοκομικών).

3Διότι τα θαλασσινά εμπεριέχουν, συν τοις άλλοις, ω-3 λιπαρά οξέα, λιπαρά οξέα με έντονη αγγειοπροστατευτική επίδραση.

Αν κάτι, λοιπόν, πρέπει να μας προβληματίσει είναι η υγιεινή των θαλασσινών και όχι η χοληστερόλη τους, όταν φυσικά αυτά καταναλώνονται σε λογικά ποσά και με αραιή συχνότητα.

@TABLE

Σύγχρονες αναλύσεις των θαλασσινών ως προς τη χοληστερόλη τους

Είδος θαλασσινού Θερμίδες Ολικό λίπος Κορεσμένα λιπαρά Χοληστερόλη (grams) (grams) (milligrams)

Μύδια (4-5), αχνιστά 146 4 0,7 48

Αστακός (100 γρ.) 83 0,5 0,1 61

Στρείδια (6 μέτρια) 50 2 0,5 58

Γαρίδες (15 μέτριες) 84 0,9 0,2 166

Πίνες (3-4), ατμού 113 3 0,6 34 <

Υπολογίστε ότι οι παγκόσμιοι φορείς υγείας προτείνουν την κατανάλωση το πολύ έως 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως.

@/TABLE
enet