Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Μεταλλαγμένα κουνούπια κατά της ελονοσίας

Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, τα οποία μεταφέρουν συνθετικά γονίδια, ανθεκτικά στη ελονοσία, με την ελπίδα ότι θα εξαλείψουν τα κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, η οποία μαστίζει ακόμα πολλές περιοχές του πλανήτη μας.

Ειδικότερα οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αρχικά τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές σε λίγα κουνούπια και στη συνέχεια, να τα
διασταυρώσουν έτσι ώστε, μέσα λίγες μόνο γενιές κουνουπιών, οι μεταλλάξεις που δεν είναι ευάλωτες στην ελονοσία, να εξαπλωθούν σε μεγάλους πληθυσμούς των εντόμων.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο πετυχημένο πείραμα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να εξαπλώσουν στη φύση τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές στους πληθυσμούς των άγριων κουνουπιών, ώστε να μη μεταδίδουν τη νόσο.

Η ελονοσία αποτελεί μια θεραπεύσιμη μολυσματική ασθένεια, η οποία πλήττει πάνω από 240 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς, κυρίως παιδιά στην Αφρική.

Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής Φίλιππος Άρης Παπαθάνος) και του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, υπό τον καθηγητή Αντρέα Κρισάντι. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και το "Science".
enet.gr