Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πόσο «πεινασμένος» για ενέργεια είναι ο Η/Υ σας;


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πολλοί από εμάς περνούν ένα μεγάλο κομμάτι του 24ώρου τους δουλεύοντας μπροστά σε μια οθόνη. Φανταστείτε λοιπόν πόση ηλεκτρική ενέργεια «καταβροχθίζει» ένας Η/Υ που είναι ανοιχτός ολόκληρη την ημέρα. Και όχι μόνο ενέργεια, αλλά και χαρτί, καθώς οι περισσότεροι εκτυπώνουν βουνά από έγγραφα, φωτογραφίες, άρθρα κ.ο.κ. σχεδόν χωρίς δεύτερη σκέψη.


Ακόμη όμως και όσοι χρησιμοποιούν τον Η/Υ τόσες ώρες, μπορούν με μερικά απλά βήματα να εξοικονομήσουν ενέργεια. Να κάποια από αυτά:

- Όταν αγοράζετε καινούριο Η/Υ αναζητήστε μοντέλα που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έτσι ώστε ούτως ή άλλως να κάνετε μια πιο... «πράσινη» αρχή. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην επιλογή περιφερειακών. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας. Ο παλιός σας υπολογιστής δεν είναι ανάγκη να καταλήξει στα σκουπίδια. Μπορείτε να τον πουλήσετε, να τον χαρίσετε ή να τον ανακυκλώσετε.

- Αποφύγετε την άσκοπη εκτύπωση. Χρησιμοποιείστε ανακυκλωμένο χαρτί και, εάν αυτό είναι εφικτό, τυπώστε και τις δύο πλευρές. Επίσης, αντί να τυπώσετε δεκάδες φορές μια αναφορά ή ένα memo που απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους σας, στείλτε το σε e-mail υπό τη μορφή .pdf.

- Όταν τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή, ξαναγεμίστε το. Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν ανακατασκευασμένα μελάνια. Η λύση αυτή ωφελεί και το περιβάλλον και την τσέπη.

- Αναζητήστε λογισμικό που θα σας βοηθήσει να εξοικονομείτε ενέργεια ενώ ο Η/Υ δουλεύει. Κάθε φορά που σηκώνεστε από το γραφείο σας ακόμη και για να πάτε... στην τουαλέτα, βάλτε τον στη ρύθμιση "sleep" ή "hibernate", που είναι ακόμη προτιμότερη. Εάν πάλι φύγετε από το γραφείο για πολλή ώρα, κλείστε τον υπολογιστή. Ακόμη κι αν χρειαστείτε πρόσβαση σε αυτόν την ώρα που απουσιάζετε, υπάρχει το ανάλογο λογισμικό. Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια.

- Σβήστε τα περιφερειακά εάν δεν τα χρειάζεστε, γιατί καταναλώνουν ενέργεια χωρίς λόγο. Ακόμη καλύτερα, βγάλτε τα από την πρίζα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πλέον ενεργοβόρα αποκαλούνται και... βαμπίρ!

- Χρησιμοποιείτε screen saver; Στις οθόνες νέας τεχνολογίας δεν χρειάζεται. Εκτός αυτού, ένα screen saver (οι γνωστές κινούμενες εικόνες που αποσκοπούν στην προστασία της οθόνης όταν ο Η/Υ είναι ανενεργός) καταναλώνει πολλή ενέργεια. Μπορείτε απλά να ρυθμίσετε την οθόνη να σβήνει όταν μένει ανενεργή για κάποια λεπτά της ώρας.

Ακολουθώντας τα βήματα αυτά, όχι απλώς θα... σερφάρετε πλέον ήσυχοι, γνωρίζοντας ότι κάνατε την καλή σας πράξη απέναντι στο περιβάλλον, αλλά θα δείτε σύντομα και το λογαριασμό σας να... σας ανταμείβει!
cypruslivenews