Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Μικροσκοπικό «τανκ»


Η iRobot παρουσίασε το πρωτότυπο ενός νέου μη επανδρωμένου χερσαίου οχήματος (UGV unmanned ground vehicle) για υποστήριξη ειδικών και άλλων επιχειρήσεων.
 
Το  iRobot 110 FirstLook, είναι ένα μικρό και ελαφρύ όχημα 2,5 κιλών και μήκους 33 εκατοστών, που μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο και να αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις μέσω σε  περιορισμένους χώρους όπως κτίρια, προσφέροντας αυξημένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης και δυνατότητες παρατήρησης/ επιτήρησης σε επίπεδο ομάδας.

Η αμερικανική iRobot είναι μια εταιρία με έδρα την Μασαχουσέτη που ειδικεύεται σε ειδικές σχεδιάσεις αυτομάτων συστημάτων σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που ξεκινούν από αυτόματα οικιακά συστήματα καθαρισμού χωρίς επιτήρηση και επεκτείνεται σε συστήματα στον χώρο της ασφάλειας αλλά και των αστυνομικών/στρατιωτικών χρήσεων. 
 
Το iRobot 110 FirstLook έχει σχεδιαστεί με βάση σενάρια όπου απαιτείται ο έλεγχος χώρων πριν από επιδρομή όπου το μικροσκοπικό UGV αναπτύσσεται και προσφέρει εικόνα αλλά και ήχο μέσω ζεύξης στον χειριστή του, σε ένα φορητό τερματικό μεγέθους πινακίδας PC (tablet PC).  με χειρισμό αφής και μενού
Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να «επιζήσει» πτώσεις από ύψος πέντε μέτρων, ενώ είναι υδατοστεγανό μέχρι και σε βάθος ενός μέτρου, έχοντας αυτονομία 6 ωρών σε κίνηση ή 10 ωρών εάν προσφέρει υπηρεσίες παρατήρησης/ επιτήρησης σταθερό.
Το iRobot 110 FirstLook μπορεί επίσης να υπερπηδήσει εμπόδια, ενώ ειδικοί βραχίονες το επαναφέρουν σε όρθια θέση, μετά από πτώσεις. Μπορεί επίσης να ανεβεί ακόμη και σκαλοπάτια ύψους 20 εκατοστών ή να εισχωρήσει σε σωλήνες ή αγωγούς και άλλες διόδους εισόδου στους χώρους ενδιαφέροντος
 
Το ρομπότ χρησιμοποιεί πηγή IR για καταύγαση σε χώρους χωρίς φως και διαθέτει τέσσερις κάμερες και σύστημα επικοινωνιών για μεταφορά φωνής. Ενσωματώνει επίσης δικτύωση επιτρέποντας την αυτόματη διασύνδεση με άλλα iRobot ώστε να δημιουργηθεί αλυσίδα για κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων ή ευρύτερων χώρων.
Το iRobot 110 FirstLook θα είναι διαθέσιμο το 2012, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία ετοιμάζει και άλλα συστήματα στον χώρο των UGV.
defencepoint.gr