Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο Internet Explorer 9 είναι εδώ, αλλά μόνο για τους μισούς χρήστες


Με την τελική έκδοση του Internet Explorer 9 (ΙΕ9) που κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών η Microsoft έκανε ένα μεγάλο άλμα -προς το κενό για να είμαστε ακριβείς.
Καλός, αλλά μάλλον ήρθε πολύ αργά...Καλός, αλλά μάλλον ήρθε πολύ αργά...Ναι, η έκδοση 9 είναι ταχύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες, πιο φιλική για τον χρήστη, με μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής κυρίως σε θέματα προστασίας του απορρήτου, πιο ασφαλής. Αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν ο ΙΕ9 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μισούς χρήστες Windows στον κόσμο.

Η Microsoft έλαβε την απόφαση ο ΙΕ9 να είναι διαθέσιμος μόνο σε όσους χρησιμοποιούν τις δύο νεότερες εκδόσεις των Windows, τα 7 και τα Vista (τα τελευταία είναι γνωστά και με τα παρατσούκλια «σβήστα» και «νύστα»). Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, οι συγκεκριμένες δύο εκδόσεις χρησιμοποιούνται από το 40% των κατόχων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, ενώ το ποσοστό των χρηστών Windows ΧΡ -της έκδοσης που είχε προηγηθεί των Vista- υπολογίζεται σε περίπου 50%.
Παίρνει κεφάλι ο Firefox
Τι πιο λογικό από το να αναβαθμίσει κανείς τον υπολογιστή του, θα πείτε. Εύκολο να το πεις, δύσκολο να το κάνεις όμως, αφού τα Windows 7 θα «γονατίσουν» εύκολα έναν παλιό υπολογιστή, οπότε μαζί με το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να υπολογίζεται και αλλαγή μηχανής.
Μάλλον κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ευκολία σε μεγάλες εγκαταστάσεις, για παράδειγμα επιχειρήσεις με 300, 400 ή 500 θέσεις εργασίας.
Για ποιο λόγο όμως μιλάμε για άλμα στο κενό; Ηδη στην Ευρώπη οι διάφορες εκδόσεις του Internet Explorer έχουν χάσει τη μάχη, καθώς ο Firefox έχει «πάρει κεφάλι» όπως θα λέγαμε, αν μιλούσαμε για δημοσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στη χρήση του Chrome της Google, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της Microsoft να επιστρέψει στην πρωτοκαθεδρία.
Τολμούμε να προβλέψουμε πως έκδοση με αριθμό 10 του Internet Explorer δεν χρειάζεται να υπάρξει. Το ιδανικό για τη Microsoft θα ήταν να αναγνωρίσει σε αυτό το σημείο ότι στον τομέα των προγραμμάτων περιήγησης για το Διαδίκτυο δεν κατόρθωσε να διαφυλάξει τα κεκτημένα και να κλείσει το σχετικό κεφάλαιο.
enet.gr