Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τέλειωσε ο χώρος στο διαδίκτυο αλλά... θα δημιουργηθεί νέος


Ο διαθέσιμος χώρος για ηλεκτρονικές διευθύνσεις... τελείωσε. Όχι όμως και το διαδίκτυο αφού θα δημιουργηθούν τρισεκατομμύρια νέες.
Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων ηλεκτρονικών διευθύνσεων, που έφτασαν τα 4 δισεκατομμύρια ο οργανισμός ICANN ανακοίνωσε ότι τα τελευταία πακέτα διευθύνσεων παραχωρήθηκαν και θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε ένα νέο πρωτόκολλο για επέκταση των IP (ηλεκτρονικών διευθύνσεων)....

Το νέο σύστημα, IPv6 θα φέρει ένα ασύλληπτα μεγάλο αριθμό νέων διευθύνσεων, που περιγράφονται από τον αριθμό 340 ακολουθούμενο από 36 μηδενικά, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ICANN, Ροντ Μπέκστρομ. Υπάρχουν δηλαδή πλέον τρισεκατομμύρια διευθύνσεις για τη στιγμή που η Γη έχει μόνο επτά δισεκατομμύρια κατοίκους.
Έτσι, στο προβλεπτό μέλλον, δεν αναμένεται να γίνει ξανά μετάβαση σε κάποιο νέο πρωτόκολλο λόγω εξάντλησης των νέων διευθύνσεων.
Τα Περιφερειακά Μητρώα του Διαδικτύου έχουν ακόμα στη διάθεσή τους ορισμένες διευθύνσεις, τις οποίες θα συνεχίζουν να παραχωρούν και αναμένεται να αρχίσουν να εξαντλούνται από την αρχή του 2012. Αυτό αναμένεται να συμβεί πρώτα στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι τεράστια.
Όταν τα Περιφερειακά Μητρώα Διευθύνσεων ξεμένουν οριστικά από διευθύνσεις IPv4, θα αρχίσουν να παραχωρούν τις νέες διευθύνσεις IPv6.
Οι εταιρείες που έχουν δική τους ιστοσελίδα θα πρέπει να διαμορφώσουν έτσι τον εξοπλισμό τους, ώστε να υποστηρίζει το νέο πρότυπο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ταχύτητα των ιστοσελίδων τους ενδέχεται να επιβραδυνθεί ενώ στο μέλλον μερικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση σε αυτές.
Οι φορητοί υπολογιστές, τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και άλλες σύγχρονες φορητές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, ήδη υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Μητρώο Αριθμών (Διευθύνσεων) του Διαδικτύου, λιγότεροι από το 1% των χρηστών του διαδικτύου δεν έχουν κατάλληλα ρυθμισμένο εξοπλισμό και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους.
Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ της ICANN, η πλήρης μετάβαση στο νέο πρότυπο θα πάρει χρόνια, με συνολικό κόστος μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς. Το Google, το Facebook και άλλοι μεγάλοι "παίκτες" του διαδικτύου θα προσθέσουν μαζικά διευθύνσεις IPv6 δοκιμαστικά και ταυτόχρονα, στις 8 Ιουνίου φέτος (ώρα 00:01 Γκρίνουιτς), για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα κατά την μετάβαση.
enet