Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Επιστημονική εφεύρεση παράγει καθαρό νερό σε καταστάσεις ανάγκης


Φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και σεισμοί συχνά καταλήγουν στην εξάπλωση ασθενειών όπως γαστρεντερίτιδα ή χολέρα εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού.
Τώρα, όμως, χημικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή μιας φθηνής και φορητής συσκευής βασισμένης σε ένα χάρτινο φίλτρο το οποίο επικαλύπτεται από ασημένια νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τον καθαρισμό του νερού.


"Το ασήμι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τον καθαρισμό του νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διατηρούσαν το νερό τους σε ασημένιες κανάτες" δήλωσε ο καθηγητής Derek Gray, από τη διεύθυνση Χημείας του McGill....
Όμως, ενώ το ασήμι χρησιμοποιείται για την αποβολή των βακτηρίων σε μία σειρά ρυθμίσεων, από επιδέσμους μέχρι αντιβακτηριακές κάλτσες, κανένας δεν το χρησιμοποίησε συστηματικά για τον καθαρισμό του νερού. "Και αυτό οφείλεται στο ότι φαίνεται να είναι πάρα πολύ απλό" δήλωσε ο Gray.

Με το επικαλυμμένο με ασήμι χάρτινο φίλτρο που κατασκεύασε η ομάδα του Gray σκοτώνονται σχεδόν όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στο βρώμικο νερό. Το φίλτρο δεν θεωρείται σαν ένα καθημερινό τυποποιημένο σύστημα καθαρισμού του νερού, αλλά σαν ένας τρόπος για την παροχή ταχείας μικρής κλίμακας βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις ανάγκης. "Λειτουργεί καλά στο εργαστήριο, τώρα πρέπει να το βελτιώσουμε για να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές περιστάσεις" δήλωσε ο Gray.
enet.gr