Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Apple: νέα μορφή διασύνδεσης μεταξύ συσκευών στα 10Gbit/s ;


Ενδιαφέρον προκαλεί μια πληροφορία που κυκλοφορεί στα πηγαδάκια του Διαδικτύου, μια και αναφέρει ότι η Apple ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα μορφή «παν-σύνδεσης υψηλής ταχύτητας» μεταξύ υπολογιστών αλλά και πληθώρας συσκευών. Η επινόηση και ανάπτυξη προέρχονται από την Apple, αν και η πρώτη παρουσίαση της φημολογούμενης μορφής ...επικοινωνίας είχε γίνει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου από την εταιρεία Intel  όπως και να έχει όμως η τεχνολογία «LightPeak», όπως ονομάζεται, από όποια εταιρεία και αν «γεννήθηκε», προσφέρει ευκολίες που ούτε καν είχαν φανταστεί έως σήμερα οι απανταχού χρήστες υπολογιστών (πάσας μορφής, laptop/netbook, all-in-one, desktop). 


Τα δύο χαρακτηριστικά της LightPeak συνδεσμολογίας είναι η υψηλή ταχύτητα των 10GBit/s και η δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή κάθε μορφής εξωτερική συσκευή. Για να καταλάβουμε τα οφέλη της LightPeak διασύνδεσης, ας δούμε ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν έως σήμερα.
Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής (desktop) αποτελείται από τη βασική μονάδα και φυσικά την οθόνη (εννοείται πως laptop και all-in-one -ήτοι οθόνη+υπολογιστής σε μια συσκευή- εξαιρούνται).

Σημειώσατε ένα καλώδιο, αν είναι τύπου HDMI μεταφέρει και ήχο, αν είναι DVI δεν μεταφέρει, συνεπώς προσθέστε τουλάχιστον άλλα δύο καλώδια στερεοφωνικού ήχου (RCA) - μετράμε τρία έως τώρα συνολικά. Κάμερα (1xUSB), πληκτρολόγιο και ποντίκι (1 ή 2 USB), ήδη έχουμε φθάσει στα τέσσερα με πέντε καλώδια. Από εδώ και πέρα, στο παράδειγμα συμπεριλαμβάνονται και laptop / all-in-one υπολογιστές. Εξωτερικός σκληρός δίσκος (+1xUSB), εκτυπωτής / σαρωτής / πολυμηχάνημα (+1xUSB), Ethernet (αν δεν χρησιμοποιούμε ασύρματο δίκτυο Wi-Fi)... όπως καταλαβαίνουμε τα καλώδια πλέον είναι ένα πρόβλημα.

Επίσης, στις εποχές μας που τα GigaByte δεδομένων δίνουν και παίρνουν μεταξύ συσκευών (πχ. οι HD λήψεις βίντεο των σύγχρονων κινητών / καμερών είναι πολλών MB / GB, λίστες μουσικής χιλιάδων κομματιών, κ.λπ.), η μέγιστη ταχύτητα των μόλις 40ΜΒ/s (/s = ανά δευτερόλεπτο) του USB 2.0 (στην πράξη 6-20ΜΒ/s για τις περισσότερες συσκευές) είναι τρομερά αργή και χρονοβόρα.
Αυτά τα δύο μελανά σημεία, δηλαδή η πληθώρα και η ποικιλία διαφορετικών συνδέσεων - κατ' επέκταση και καλωδίων - όπως και η ταχύτητα «σαλιγκαριού» του USB 2.0 που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος σύνδεσης, θα αποτελούν παρελθόν, όταν ενσωματωθεί στους υπολογιστές (όποιας μορφής) αλλά και υποστηριχθεί από επερχόμενες συσκευές η τεχνολογία LightPeak. Ο λόγος απλός: 10 Gigabit (1,25GByte) ανά δευτερόλεπτο ταχύτητα και σύνδεση μέσω ενός καλωδίου όλων των συσκευών.

Οθόνη ή πολλαπλές οθόνες, πολυκάναλος ήχος, πληκτρολόγιο / ποντίκι, εκτυπωτής / πολυμηχάνημα, κινητό τηλέφωνο, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, διασύνδεση υπολογιστών μεταξύ τους σε τοπικό δίκτυο, με λίγα λόγια σχεδόν οποιουδήποτε τύπου συσκευής / gadget μπορεί να συνδεθεί μέσω LightPeak. Σκεφτείτε ένα διακλαδωτή (hub) LighPeak, στον οποίο θα μπορούμε να συνδέουμε όποια συσκευή θέλουμε με ταχύτητα των 10Gbit/s, εύκολα και απλά.

Έτσι, λογικό που έχει προκληθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την πληροφορία που έλαβε μέσω δικής της πηγής η αξιόπιστη ιστοσελίδα cnet.com η οποία κάνει λόγο για την προετοιμασία της Apple για την ανακοίνωση υποστήριξη του LightPeak. Αν λάβουμε υπ' όψιν μας και μια άλλη φήμη, με έντονα στοιχεία αλήθειας, που αναφέρει ότι η Apple θα παρουσιάσει νέα και αναβαθμισμένα μοντέλα MacBook Pro (τα «δυνατά» laptop της οικογένειας MacBook) στις 24 Φεβρουαρίου, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε έστω και μια αρχική έκδοση (για περιορισμένη γκάμα συσκευών) της συνδεσμολογίας LightPeak. Τέλος, άλλες ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν ότι η Sony ενδέχεται να είναι από τους πρώτους υποστηρικτές της νέας αυτής διασύνδεσης.
zougla.gr