Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Φως στην «Αβυσσο Τσάλεντζερ»


Φως στην «Αβυσσο Τσάλεντζερ»
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τάφροι στα βάθη των ωκεανών λειτουργούν σαν δεξαμενές άνθρακα και επηρεάζουν περισσότερο το κλίμα του πλανήτη μας απ’ ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα
Τα μυστικά της αβύσσου «ξεκλείδωσε» ομάδα διεθνών επιστημόνων. Χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένο σκάφος, οι ερευνητές εξερεύνησαν το βαθύτερο γνωστό σημείο στη Γη, την «Αβυσσο Τσάλεντζερ», στην τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, και διαπίστωσαν ότι οι τάφροι επηρεάζουν περισσότερο το κλίμα του πλανήτη μας απ’ ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα....

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι τάφροι στα βάθη των ωκεανών λειτουργούν σαν δεξαμενές άνθρακα, αποθηκεύοντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ' ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χημείας και του κλίματος της Γης. «Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε σύνθετα μηχανήματα σε τέτοια βάθη για να μετρήσουμε πόσος άνθρακας είναι θαμμένος εκεί», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής, Ρόνι Γκλαντ, του Πανεπιστημίου Νότιας Δανίας και της Σκοτσέζικης Ενωσης Θαλάσσιων Επιστημών.
ΑισθητήρεςΣυνεργαζόμενος με Ιάπωνες, Βρετανούς και Γερμανούς επιστήμονες, ο Γκλαντ χρησιμοποίησε ένα σκάφος εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες που προστατεύονταν από τιτάνιο ενάντια στην υψηλή πίεση (1.100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν στην επιφάνεια). Το σκάφος χρειάστηκε τρεις ώρες για να φτάσει στον βυθό (σχεδόν 11.000 μέτρα, δηλαδή βάθος δύο χιλιόμετρα μεγαλύτερο από το ύψος του Εβερεστ), όπου πραγματοποίησε πειράματα.
«Ενδιαφερόμαστε να κατανοήσουμε πόση οργανική ύλη μένει στον βυθό είτε καταναλώνεται από βακτήρια είτε διαλύεται είτε θάβεται», εξήγησε ο Γκλαντ και προσέθεσε ότι το ποσοστό που διαλύεται ή θάβεται «είναι η απόλυτη διαδικασία που καθορίζει πόσο αποτελεσματικά η θάλασσα μπορεί να αιχμαλωτίσει και να απομονώσει άνθρακα στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα».
Το πρώτο ταξίδι στην τάφρο των Μαριανών έγινε το 1960 από τους Ζακ Πικάρ και Ντον Γουόλς, οι οποίοι καταδύθηκαν με το ελβετικό σκάφος Τριέστε στα 10.916 μέτρα, στη μοναδική επανδρωμένη κατάδυση σε τέτοιο βάθος.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ethnos