Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011


Η "Μόνα Λίσα" έχει ακόμη μυστικά να αποκαλύψει. Ιταλός ερευνητής με τη βοήθεια σκαναρισμένων εικόνων μεγάλης ανάλυσης εντόπισε το γράμμα "S" και το γράμμα "L" στο αριστερό και δεξί βλέφαρο αντίστοιχα καθώς και τον αριθμό "72" κάτω από τη γέφυρα στο φόντο του πίνακα.

Ο ιταλός ερευνητής Σιλβάνο Βιντσέτι θεωρεί ότι τα ευρήματα οδηγούν σε νέα μονοπάτια για την αποκάλυψη της ταυτότητας της γυναίκας - μυστήριο. Επίσης υποστηρίζει ότι τα σύμβολα στον πίνακα τοποθετήθηκαν από τον ντα Βίντσι με το στόχο να περάσει κάποιο μήνυμα, που πιθανόν έχει να κάνει με τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις.

Το "S" στο αριστερό βλέφαρο, το "L" στο δεξί και ο αριθμός κάτω από τη γέφυρα, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Ο Βιντσέτι τα εντόπισε με τη βοήθεια σκαναρισμένων εικόνων σε πολύ υψηλή ανάλυση και είναι αισιόδοξος ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και με περισσότερη έρευνα θα είναι σε θέση να δώσει επαρκέστερες απαντήσεις.....

Ειδικοί θεωρούν ότι η "Μόνα Λίσα" είναι το πορτρέτο της Λίσα Γκεραρντίνι, γυναίκας του εύπορου φλωρεντινού εμπόρου Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο.

Ωστόσο ο Βιντσέτι θεωρεί ότι το "S" ίσως υποδεικνύει ότι η γυναίκα ανήκει στην ισχυρή οικογένεια τωνΣφόρτσα που κυβερνούσε το Μιλάνο. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε μείνει στο Μιλάνο τις περιόδους 1482-1499 και 1506-1507.

Όσο για το γράμμα "L" ο Βιντσέτι θεωρεί ότι απλά είναι μία "υπογραφή" του ντα Βίντσι, οποίος τοποθέτησε εκεί το αρχικό γράμμα του ονόματός του "Leonardo".

Ο ιταλός ερευνητής υποστηρίζει επίσης ότι ο αριθμός "72" τοποθετήθηκε στον πίνακα καθώς είναι σημαντικός στην μυστικιστική λατρεία της Καμπάλα, με την οποία ο ντα Βίντσι είχε πάθος. Ακόμη ωστόσο και αν δεν είναι έτσι, προσθέτει, τόσο το "7" όσο και το "2" έχουν πολλές σημασίες τόσο στον Χριστιανισμό όσο και στο Ιουδαϊσμό.

Ο Βιντσέτι υποστηρίζει ότι η "Μόνα Λίσα" ήταν η "πνευματική διαθήκη" του Λεονάρντο ντα Βίντσι. "Δεν έκανε τίποτα στην τύχη. Ήθελε να αποτυπώσει σε αυτήν τις τελικές του σκέψεις και την κοσμοθεωρία του" αναφέρει ο ερευνητής.
Nooz.gr