Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αγγίζοντας το μέλλον

Έναν ηλεκτρονικό ξεναγό για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δημιούργησαν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας. Η ιδέα τους απέσπασε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Microsoft.

Μια περιήγηση με όχημα τον κόσμο της τεχνολογίας είναι περίπου έτοιμη να ξεκινήσει. Βασίζεται σε ένα φανταστικό σενάριο που υπάρχει περίπτωση κάποιοι να έχουν ζήσει στην πραγματικότητα.
Ευφυία. Η ελληνική καινοτομία δεν βρίσκει εύκολα το δρόμο για την πραγματική, διεθνή αγορά. Πρόκειται για στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το συντομότερο.
Ευφυία. Η ελληνική καινοτομία δεν βρίσκει εύκολα το δρόμο για την πραγματική, διεθνή αγορά. Πρόκειται για στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το συντομότερο

Βρισκόμαστε σε έναν αρχαιολογικό χώρο που εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή, με μεγάλο αριθμό εκθεμάτων σε εξωτερικούς χώρους και πολύ περισσότερα έργα σε συλλογές που εκτίθενται στο εσωτερικό των κτιρίων.....

Οι πιο προνοητικοί ξόδεψαν κάτι παραπάνω, αλλά προμηθεύτηκαν στην είσοδο τις ειδικές συσκευές ξενάγησης που εξηγούν πολλά παρότι δεν καλύπτουν όλα τα εκθέματα.
Προσπαθούμε απελπισμένοι να βρούμε πληροφορίες για έναν εκπληκτικής ομορφιάς αμφορέα ενώ μπροστά μας βρίσκονται δύο νέα παιδιά που μάλλον γνωρίζουν πολύ περισσότερα. Κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα και συζητούν για την ιστορία του αμφορέα και τη σχέση του με ένα κόσμημα φτιαγμένο από τον ίδιο δημιουργό. Δείχνουν σαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν διαθέτει κανένας ηλεκτρονικός ή κανονικός ξεναγός. Περιηγούνται στο χώρο με τον ρυθμό τους, χαράσσοντας τη δική τους διαδρομή ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους τους μέσα από την ίδια εφαρμογή. Φαίνεται ότι απολαμβάνουν την επίσκεψη οπότε τους πλησιάζουμε και τους ρωτάμε.
Χαμογελούν ευγενικά, δείχνοντας τα κινητά τους τηλέφωνα. Στις οθόνες δεν διακρίνονται φωτογραφίες από τις διακοπές, ούτε κάποιο ρομαντικό μήνυμα από το έτερον ήμισυ. «Τρέχει» όμως μια εφαρμογή που λέγεται «Touring Machine».
Επιστροφή στην πραγματικότητα. Είναι ένα βράδυ του περασμένου Μαΐου, στο κέντρο καινοτομίας της Microsoft όπου έχει μόλις λήξει ο ελληνικός τελικός του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup. Η ομάδα Megadodo που αποτελείται από τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, έχει στεφθεί νικήτρια στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με την εφαρμογή «Touring Machine», που παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις σε εκθεσιακούς χώρους.
Τεχνογνωσία και δουλειά
Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, ούτε για αόριστες ιδέες κάποιου αιθεροβάμονα καλλιτέχνη. Τα δύο παιδιά σχεδίασαν και ανέπτυξαν την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία και σκληρή δουλειά. «Οι περιγραφές των εκθεμάτων δημιουργούνται από την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στον χώρο). Η εφαρμογή αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και όσων έχουν ήδη περιγραφεί, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αυθεντικότητα της ξενάγησης».
Μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η πλατφόρμα διατίθεται σε τρεις εφαρμογές: για σταθερούς υπολογιστές, για κινητά τηλέφωνα και τη λεγόμενη «επαυξημένη πραγματικότητα», σε περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε ένα δωμάτιο σε εικονικό μουσείο. Οι περιγραφές δεν είναι μόνο μακρινάρια κειμένου στην οθόνη της συσκευής, αλλά φτάνουν «ζωντανές» στα ακουστικά του χρήστη από την αφήγηση αυτόματου ομιλητή που μιλά μέσα από την ηλεκτρονική συσκευή.
Το πρώτο επίτευγμα του Γιώργου και του Βαγγέλη, αφορούσε ένα μετατροπέα από γκρίγκλις σε ελληνικά που διέθετε τονισμό και ορθογραφία. Ονόμασαν αυτή την εφαρμογή ''greek english convertor''. Διατίθεται δωρεάν ενώ υπάρχει σχετική με αυτή σελίδα στο Διαδίκτυο.
Για τον Γιώργο, τον μεγαλύτερο της παρέας, προέχει τώρα η ολοκλήρωση και η υπεράσπιση του διδακτορικού του με θέμα «Οι βασικές τεχνολογίες για άτομα με ειδικές ανάγκες». Παράλληλα, εργάζεται στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου. Αυτή την περίοδο συμμετέχει σε ένα πρότζεκτ όπου, μαζί με ομάδες συναδέλφων από Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία και ΗΠΑ, προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ, που «θα εκτελεί εντολές χρησιμοποιώντας μια ιδέα που προσπαθεί να εξομοιώσει την ανθρώπινη μνήμη». Για τον Βαγγέλη, άμεσος στόχος είναι η ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας και η αποφοίτηση από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ασχολήθηκε πρόσφατα με την κατασκευή ενός ελληνικού πληκτρολογίου για ένα νέο κινητό.
Τα παιδιά πιστεύουν ότι η διασύνδεση της ελληνικής καινοτομίας με την αγορά παραμένει εν πολλοίς προβληματική. Κάπου εδώ σκοντάφτει και η άμεση αξιοποίηση της ιδέας του ''Touring Machine''.
ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΟΣ


ethnos