Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Αν η NASA ανακάλυψε “άλλη” μορφή ζωής...


Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η εικασία ότι η αποκάλυψη της διαστημικής υπηρεσίας, σχετίζεται με την ανακάλυψη βακτηρίων σε λίμνη της Καλιφόρνια, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε αρσενικό.
Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι στην έρευνα για εντοπισμό ζωής σε άλλους πλανήτες. Κι αυτό γιατί θα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ζωή σε πλανήτες οι οποίοι θεωρούνταν μέχρι σήμερα ακατάλληλοι και αφιλόξενοι για να τη δεχτούν...
.
Η Όλγα Τάντου, μιλώντας πριν από μήνες με κορυφαίους έλληνες επιστήμονες, είχε θέσει το ερώτημα "ποια μορφή μπορεί να έχει η εξωγήινη ζωή"! Από τις απαντήσεις που έδωσαν τότε, σε ανύποπτο χρόνο, είναι σαφές ότι μία πιθανή ανακάλυψη ζωής που θα στηρίζεται όχι σε άνθρακα -όπως η δική μας- αλλά σε αρσενικό, θα αλλάξει ριζικά την αναζήτηση εξωγήινης ζωής!

"Η μόνη μορφή ζωής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα"......

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής στο "Ευγενίδειο Πλανητάριο, ερωτώμενος "ποια μορφή μπορεί να έχει η εξωγήινη ζωή", είχε πει:
"Εμείς τη μόνη μορφή ζωής που γνωρίζoυμε - ή τουλάχιστον μπορούμε να αναγνωρίζουμε- είναι αυτή που έχει βάση τον άνθρακα. Φυσικά ο άνθρακας δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να ενωθεί με άλλα για να δημιουργήσει μια νέα ζωή, αλλά είναι ένα χημικό στοιχείο ιδιαίτερα επιδέξιο.
Μπορεί να ενωθεί με άλλα άτομα άνθρακα, να φτιάξει δηλαδή ενώσεις χημικές με άλλα άτομα άνθρακα αλλά και με άλλα χημικά στοιχεία και θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι χημικές χημείες που έχουν βάση τον άνθρακα είναι πολλαπλάσιες των χημικών ενώσεων όλων των άλλων χημικών στοιχείων μαζί. Οπότε η πιθανότητα να έχουμε ζωή με βάση τον άνθρακα και έξω από τη γη, είναι πάρα πολύ μεγάλη".

"Δεν έχουμε ακόμη απόδειξη για άλλη μορφή ζωής"
Αλλά και ο ο κ. Ανδρέας Θεοφίλου, πυρηνικός φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας "Δημόκριτος", μας δίνει ανάλογη απάντηση:
"Σύμφωνα με την στατιστική, είναι απίθανο εντελώς να μην υπάρχει άλλη μορφή ζωής. Βέβαια, χωρίς να έχουμε απτή πειραματική απόδειξη ή κάποια παρατήρηση ότι υπάρχει αυτή η "άλλη μορφή ζωής", δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η μορφή που μπορεί να έχει είναι πολύ πιθανό να διαφέρει σημαντικά από τη ζωή στη γη.
Ξέρουμε ότι ο οργανισμός μας, αποτελείται από πρωτεϊνες, η βάση αυτού είναι το DNA κλπ. Οι πρωτεϊνες έχουνε κύρια συστατικά τον άνθρακα και το υδρογόνο. Τώρα σε λλους πλανήτες μπορεί οι συνθήκες να είναι τέτοιες ώστε να ευνοούνται μόρια στα οποία αντί του άνθρακα έχουμε πυρίτιο. Οπότε σ’ αυτή τη περίπτωση θα έχουμε αρκετά διαφορετική μορφή ζωής."
"Ισως υπάρχουν μορφές ζωής που δεν στηρίζονται στον άνθρακα"
Ο κ. Νίκος Κατσαρός, χημικός στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών, εξηγεί:
"Χαίρομαι γιατί η ερώτηση είναι ποια μορφή ζωής και όχι αν υπάρχει ζωή, διότι σήμερα τόσο η Αστροφυσική, όσο και η Αστροχημεία, αλλά και η Εξω-Βιολογία, συμφωνούν ότι υπάρχει ζωή, μορφή ζωής έξω από αυτήν του ανθρώπου στη Γη. Όμως, το ποια είναι η μορφή αυτής της ζωής, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Βέβαια, ίσως φανεί παράξενο, αλλά εκείνο που απαιτείται για την απόκτηση, για τη δημιουργία ζωής, είναι ένας Ήλιος σαν και το δικό μας, ένας πλανήτης στην ίδια απόσταση από τον Ήλιο όπως ο δικός μας, και αυτός να περιέχει ενώσεις του άνθρακα και νερό. Εάν υπάρχει ένας τέτοιος πλανήτης, τότε σίγουρα θα υπάρχει σε αυτόν μορφή ζωής παρόμοια με αυτήν που έχουμε εδώ στη Γη.
Αλλά και μέσα στο ίδιο το γνωστό μας σύμπαν θα υπάρχουνε και μορφές ζωής εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές που έχουμε εδώ στη Γη. Οι οποίες στηρίζονται στον άνθρακα, το νερό, και το μόριο της κληρονομικότητος, το dna. Ενδεχόμενα στο δικό μας σύμπαν να υπάρχουν και μορφές ζωής που στηρίζονται και σε άλλο άτομο όχι τον άνθρακα, αλλά το θείο ή το πυρίτιο. Να μην στηρίζονται στο νερό, αλλά στο μεθάνιο ή την αμμωνία ή κάποιο άλλο υγρό. Και το δομικό υλικό να είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μας dna. Αυτές είναι εντελώς διαφορετικές μορφές ζωής που μπορούν να υπάρχουν μέσα στο δικό μας σύμπαν"!
"Η Αστροβιολογία αναζητά και μορφές διαφορετικές από τη δική μας"
Η κ. Αθηνά Κουστένη, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων και Πρωταρχικός σύμβουλος της αποστολής της ESA στον Τιτάνα, απατώντας στο ερώτημα "ποια μορφή μπορεί να εχει η "εξωγήινη" ζωή", μας λέει:
"Δεν είμαι βιολόγος αλλά ασχολούμενη τον τελευταίο καιρό με την Αστροβιολογία αντιλαμβάνομαι καταλαβαίνω δεν είναι αναγκαστικό η ζωή σε άλλους πλανήτες να έχει την ίδια μορφή με αυτήν που γνωρίζουμε στη γη, δηλαδή βασισμένη παραδείγματος χάρη στον άνθρακα και χρειαζόμενη το νερό.
Μπορεί να υπάρχουν άλλοι καταλύτες όπως το πυρίτιο (η σιλικόνη), που να οδηγούν σε άλλες μορφές ζωής. Οπότε εγώ βρίσκω ότι υπάρχει η πιθανότητα να ανακαλύψουμε ζωή κάποτε σε πολύ διαφορετική μορφή από ότι αυτή που ξέρουμε σήμερα και από εκεί και ύστερα γίνεται επιστημονική φαντασία το θέμα".
Πηγή: www.pyles.tv