Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ενας αχινός υπόσχεται... πιο κοφτερά μαχαίρια

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα είδος αχινού με δόντια τόσο κοφτερά που τρώνε και... πέτρες αναμένεται να οδηγήσει στην κατασκευή μαχαιριών που δεν θα χρειάζονται ποτέ ακόνισμα. Οι μοβ αχινοί της Καλιφόρνιας διαθέτουν πολύ κοφτερά δόντια τα οποία τους επιτρέπουν να ανοίγουν κρυψώνες στις βραχώδεις ακτές. Τώρα αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο είδος αχινού κρατά τα δόντια του μονίμως ακονισμένα. Εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει μελλοντικά στην κατασκευή εργαλείων που θα παραμένουν κοφτερά για πάντα. 

Αναλύοντας τα δόντια του μοβ αχινού οι επιστήμονες εντόπισαν μια πολύπλοκη δομή στρωμάτων που αποτελούνταν από κρυστάλλους ασβεστίτη και η οποία παρέμενε ισχυρή χάρη σε ένα άκρως δυνατό φυσικό «τσιμέντο». Οταν ένα σκληρό στρώμα αρχίσει να φθείρεται, σπάει και εξαφανίζεται αφήνοντας στην επιφάνεια μια νέα σκληρή επιφάνεια κρυστάλλων. Ετσι τα δόντια του αχινού μένουν για πάντα κοφτερά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αdvanced Functional Μaterial» καθηγήτρια Πούπα Γκίλμπερτ, «η νέα γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μεθόδων κατασκευής εργαλείων που θα αυτοακονίζονται».
tovima.gr