Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η πρώτη εκτόξευση ιδιωτικής διαστημικής κάψουλας!

Η πρώτη εκτόξευση ιδιωτικής διαστημικής κάψουλας!

Η αμερικανική εταιρεία SpaceX πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη εκτόξευση στο διάστημα μιας ιδιωτικής διαστημικής κάψουλας, ελπίζοντας να παράσχει στο μέλλον υπηρεσίες μεταφοράς στο διάστημα στη NASA.
Η εκτόξευση του πυραύλου SpaceX Falcon 9 που μεταφέρει την κάψουλα Dragon πραγματοποιήθηκε στις 10:43 (15:43 GMT), η κάψουλα τέθηκε σε τροχιά λίγο μετά.
"Το Dragon είναι σε τροχιά", ανακοίνωσε η NASA στη σελίδα της στο Twitter δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση. "Συγχαρητήρια στον SpaceX και την ομάδα του για αυτή την επιτυχημένη εκτόξευση".
Η κάψουλα, που δεν είναι προς το παρόν επανδρωμένη, αλλά έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί επτά άτομα και εξοπλισμό, πρέπει να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα και να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό γύρω 20:00 GMT.
Υπό προϋποθέσεις, η κάψουλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των ...
αστροναυτών πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Εκτός όμως από την σημερινή τροχιακή πτήση, ο SpaceX μπορεί να προχωρήσει σε δύο ακόμη εκτοξεύσεις επίδειξης με το Falcon 9.
Αυτές οι τρεις πτήσεις πρόκειται να αποδείξουν τις δυνατότητες του πυραύλου μεταφοράς και της κάψουλας, ιδίως τη δομική της ακεραιότητα, τη λειτουργία της σε τροχιά και κατά τη διάρκεια της επανεισόδου της στην ατμόσφαιρα, την κάθοδο και την προσθαλάσσωση της στον Ειρηνικό Ωκεανό.
newpost.gr