Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Μίνι-Big Bang» από τον επιταχυντή του CERN


Ένα «μίνι-Big Bang» κατόρθωσε να προκαλέσει ο επιταχυντής του CERN, με συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, αντί για πρωτόνια που χρησιμοποιούσε έως σήμερα.




Ο υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κατάφερε για πρώτη φορά να αναδημιουργήσει διαδοχικά "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ", προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός (0,999) και αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος.....


Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημιούργησαν θερμοκρασίες πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου μας, οι οποίες είναι οι υψηλότερες που έχουν ποτέ επιτευχθεί σε πείραμα.

Αφάνταστα υψηλές ήταν και οι πυκνότητες που επιτεύχθηκαν, ανάλογες με αυτές σε ένα άστρο νετρονίων, που ισοδυναμούν με τη συμπίεση της ύλης της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προκαλούσαν συγκρούσεις πρωτονίων. Οι συγκρούσεις πρωτονίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απομόνωση του σωματιδίου του Higgs, γνωστού και ως "σωματιδίου του Θεού".

Ωστόσο για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι επιστήμονες του CERN θα επικεντρώσουν τις αναλύσεις τους στα δεδομένα που προκύπτουν από την παρατήρηση συγκρούσεων ιόντων. Ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος μετά το Big Bang.
enet.gr