Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το 2010 εκτιμάται ότι θα είναι το πιο θερμό έτος στην ιστορία


To 2010 κατά πάσα πιθανότητα θα καταγραφεί ως το πιο ζεστό ή το δεύτερο πιο ζεστό έτος από το 1850, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, ο πιο ζεστός χρόνος σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θεωρείτο το 1998, ενώ σύμφωνα με τη NASA το 2005.
Ο παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη του κλίματος είναι το φαινόμενο του "Ελ Νίνιο". Φέτος παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν λιγότερο ισχυρό, οι θερμοκρασίες παρέμειναν ιδιατέρως υψηλές.

Στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη. Σύμφωνα με το BBC η πρόβλεψη θα κατατάσσει το 2010 ανάμεσα στα τρία πιο θερμά έτη στην ιστορία.
Οι μέσες θερμοκρασίες της Γης σήμερα βρίσκονται περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα τους.
Από τις αρχές του 2010 η θερμοκρασία είναι κατά μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά επιμένει ότι αυτό οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι επειδή έχει περιοριστεί  η ανθρώπινη δραστηριότητα και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα όμως την δρ. Βίκι Πόουπ, επικεφαλής για θέματα κλιματικής αλλαγής στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω στα αμέσως επόμενα χρόνια.