Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αρκάιμ: το ρωσικό Στόουνχεντζ!


Η πόλη Αρκάιμ της Ρωσίας, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια! Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις "Aρ-Kα= ουρανός" και "Iμ= Γη". Oι αρχαιολόγοι την αποκαλούν "Το ρωσικο Στόουνχεντζ" αλλά οι περισσότεροι ρώσοι της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό "η στοιχειωμένη πόλη".
Ανακαλύφθηκε το 1987 (!) κατά λάθος!
Η προϊστορική πόλη, παρέμενε άγνωστη μέχρι το 1987 (!) όταν και ανακαλύφθηκε "κατά λάθος"από δύο νεαρούς φοιτητές, τον Aλεξάντρ Bορένκοφ και τον Aλεξάντρ Έζρίλ. Στις 20 Iουνίου 1987, οι δύο νέοι συμμετείχαν ως εθελοντές σε μια εξερεύνηση που είχε σκοπό την καταγραφή και εξέταση τοποθεσιών με αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην κοιλάδα του ποταμού Mπολσάγια Kαρανγκάσκαγια......

Είχαν τελειώσει την εργασία που τους είχε ανατεθεί και τριγύριζαν στην κοιλάδα, όταν ξαφνικά παρατήρησαν κάποια αναχώματα. Η νεανική περιέργεια, τους έκανε να θέλουν να μάθουν τι κρυβόταν κάτω από αυτά γι αυτό και ενημερωσαν τον επικεφαλής της αποστολής, Γενάντι Zντάνοβιτς, για το εύρυμά τους!
Ακολούθησαν ανασκαφές και έτσι η "μυστηριώδης" πόλη ήρθε στο φως, προκαλώντας έκπληξη στους αρχαιολόγους. Ο οικισμός έγινε σύντομα γνωστός ως "Το ρωσικό Στόουνχετζ" και χρονολογήθηκε γύρω στο 1700-1600 π.X.
Αίνιγμα πρώτο: ποιός και γιατί πυρπόλησε την πόλη;
H αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι το Aρκάιμ κατοικήθηκε για περίπου 2 αιώνες αλλά κατα πάσα πιθανότητα στη συνέχεια οι κάτοικοί του έφυγαν από αυτό. Το στοιχείο που προβληματίζει τους μελετητές είναι ότι η πόλη μοιάζει να πυρπολήθηκε, αφού είχε εγκαταλειφθεί- καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου ανθρώπινα λείψανα, ούτε και χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Οι μελετητές καταλήγουν σε δύο πιθανότητες:
1. οι κάτοικοι περίμεναν ότι κάποιο γεγονός θα κατέστρεφε την πόλη τους και την εγκατέλειψαν
2. φρόντισαν οι ίδιοι να την πυρπολήσουν- για άγνωστους λόγους.
Αίνιγμα δεύτερο: ο κυκλικός σχεδιασμός
Ο κυκλικός σχεδιασμός της πόλης, είναι το δεύτερο "αίνιγμα" για τους αρχαιολόγους. H πόλη κατασκευάστηκε σε σχήμα ομόκεντρων κύκλων που στο κέντρο τους συναντιούνται όλες οι κάθετοι από την περιφέρεια. O Γενάντι Zντάνοβιτς, περιγράφει:
" Υπάρχουν τεράστιοι ομόκεντροι κύκλοι στην κοιλάδα, καθώς ολόκληρη η πόλη και τα εξωτερικά της όρια, περιβάλλονται από κύκλους. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε σε τι εξυπηρετούσαν οι γιγαντιαίοι κύκλοι. Πιθανολογούμε ότι ο σκοπός τους μπορεί να ήταν αμυντικός, αλλά και επιστημονικός ή τελετουργικός. Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι ίσως οι κύκλοι χρησίμευαν ως διάδρομοι ενός πανάρχαιου διαστημικού κοσμοδρομίου!"
Στο The Voice of Russia, διαβάζουμε ότι η κυκλική κατασκευή είναι προσανατολισμένη προς τον ουρανό και παραπέμεπει μία μικρογραφία του Σύμπαντος. Βασιζόμενος σε αυτό το στοιχείο, ο αστρονόμος Kονσταντίν Mπιστρούσκιν, διατύπωσε την άποψη ότι η πόλη του Aρκάιμ είναι φτιαμένη ως παρατηρητήριο 18 αστρονομικών φαινομένων και μάλιστα με μοναδική ακρίβεια. Από αυτήν τη θεωρία προέκυψε και ο χαρακτηρισμός "το ρωσικο Στόουνχετζ", σε συνδιασμό με το γεγονός ότι και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.
Αίνιγμα τρίτο: η "στοιχειωμένη" πόλη!
Από το 1987 που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες για "ανεξήγητα φαινόμενα " στην ευρύτερη περιοχή! Ειδικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε πολλά σημεία του Αρκάιμ υπάρχουν έντονες μαγνητικές ανωμαλίες. Καμία όμως εξήγηση δεν πέιθει τους ντόπιους που επιμάνουν ότι μόλις βρεθούν εκεί, αισθάνονται δυσφορία και λιποθυμικές τάσεις, ενώ πολλοί μιλούν για "περίεργες" λάμψεις και υπόκωφους θορύβους!
Πηγή: pyles.tv