Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Προς αναζήτηση του “αντι-Σύμπαντος”

Άγγελος Ανδρέου 
Ένας τεράστιος ανιχνευτής αναμένεται να τοποθετηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του χρόνου, προκειμένου να βρει στοιχεία για την ύπαρξη ή όχι του “Αντι-Σύμπαντος”, που τόσο έχουν λατρέψει οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Την Τετάρτη (24/8) η 8,5 τόνων μηχανή, που λέγεται Alpha Magnetic Spectometer, ταξίδεψε μέσα σε φορτίο της αμερικανικής αεροπορίας για τη Γενεύη, με σκοπό να ετοιμαστεί για το 20χρονο πρόγραμμα που την περιμένει.
 
“Αν υπάρχει το αντι-Σύμπαν, ίσως βρίσκεται εκτός του δικού μας γαλαξία και αυτός ο ανιχνευτής  μπορεί να πιάσει τα σήματα του”, υποστήριξε στην μικρή τελετή αποχώρησης, ο βραβευμένος με Νόμπελ Επιστήμονας, Σάμουελ Τινγκ. 

Ο 73χρονος Τινγκ ηγείται της επιστημονικής ομάδας που την απαρτίζουν 500 μέλη από όλον τον κόσμο. ...

Οι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι η ύλη και η αντιύλη πρέπει να δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες κατά τη διάρκεια του Big Bang, όμως το Σύμπαν που προέκυψε αποτελείται μόνο από ύλη. 

Αυτό που στην ουσία θέλουν να μάθουν οι επιστήμονες είναι τι απέγινε αυτή η αντιύλη και αν υπάρχουν μέρη όπου κυριαρχεί. 

Ο αρχικός σκοπός του ανιχνευτή, που στον πυρήνα του έχει έναν απίστευτης δύναμης μαγνήτη , είναι να εντοπίσει τη λεγόμενη “σκοτεινή” ύλη, η οποία μαζί με την σκοτεινή ενέργεια αποτελούν το 95% του γνωστού Σύμπαντος. 

Επιπλέον, οι επιστήμονες ελπίζουν να τους παρέχει λεπτομερείς αναφορές για τις κοσμικές ακτίνες, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από το διάστημα. 

Ο ανιχνευτής κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του CERN, και κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τον οποίο και πλήρωσαν 16 χώρες. 
cosmo.gr