Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμακο-προστάτης για το εγκεφαλικό

Περιορίζει τη ζημιά ακόμη και αν χορηγηθεί αρκετές ώρες μετά



Το ένζυμο ΝΟΧ4 παίζει κεντρικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων ύστερα από εγκεφαλικό. Ερευνητές δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο το οποίο περιορίζει τις ζημιές...


ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα ευρωπαίων επιστημόνων ανακάλυψε ένα ένζυμο που ευθύνεται για τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την εκδήλωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Προχώρησε μάλιστα σε πειράματα χορηγώντας σε ποντίκια ένα νέο φάρμακο το οποίο έχει μέχρι στιγμής πολύ θετικά αποτελέσματα. Το φάρμακο περιορίζει την εγκεφαλική ζημιά ακόμη και αν χορηγηθεί αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό. Την έρευνα πραγματοποιούν γερμανοί και ολλανδοί επιστήμονες οι οποίοι αρχικά προσπάθησαν να μελετήσουν τον μηχανισμό του λεγόμενου «οξειδωτικού στρες» που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και ειδικότερα το κατά πόσον ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου ύστερα από εγκεφαλικά επεισόδια. Ανακάλυψαν ότι το ένζυμο ΝΟΧ4 παίζει κεντρικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου και ξεκίνησαν προσπάθειες για να μπλοκάρουν τη δράση του.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το νέο πειραματικό φάρμακο VΑS2870 και, όπως διαπίστωσαν, το φάρμακο πέτυχε δραστική μείωση της εγκεφαλικής ζημιάς. Το επόμενο βήμα ήταν να αφαιρέσουν από ποντίκια το γονίδιο το οποίο συνδέεται με το ένζυμο και να μελετήσουν τις πιθανές παρενέργειες της απουσίας του. Οπως διαπίστωσαν, η απουσία του ενζύμου δεν προκαλεί κάποιες ανωμαλίες, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς για τους ανθρώπους φαρμάκου που θα μπλοκάρει το ΝΟΧ4.

Η μοναδική διαθέσιμη θεραπεία προστασίας του εγκεφάλου ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπάρχει σήμερα είναι το αντιθρομβωτικό φάρμακο t-ΡΑ, το οποίο όμως πρέπει να χορηγηθεί εντός τριών το πολύ ωρών μετά το εγκεφαλικό, με συνέπεια να χορηγείται μόνο σε ποσοστό 5%-10% των ασθενών. 

tovima