Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ρομπότ με αυξημένη αίσθηση της αφής



Θα κρατούν αυγά χωρίς να τα σπάνε!


Ρομπότ με αυξημένη αίσθηση της αφής
Ρομπότ που θα μπορούν να αισθάνονται εντονότερα το άγγιγμα και να κρατούν σταθερά ένα τηγάνι ή να μεταφέρουν αυγά χωρίς να τα σπάνε, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες.....

Οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα νέο τεχνητό ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin) που κατασκευάστηκε από εύκαμπτα υλικά ημιαγωγών, επιτρέποντας στα ρομπότ να έχουν ευαίσθητες λαβές. 

Το νέο υλικό είναι ευαίσθητο στην πίεση και αντιδρά με τον ίδιο περίπου τρόπο και με την ίδια ταχύτητα με το ανθρώπινο δέρμα.

Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Άλι Τζέιβι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (UCLA), παρουσιάστηκε στο περιοδικό για νέα υλικά «Nature Materials».

Οι αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να κατασκευάσουν μικροσκοπικά νανοσύρματα-ημιαγωγούς αποτελούμενα από ένα κράμα πυριτίου και γερμανίου. Τα νανοσύρματα προσκολλήθηκαν σε ένα κολλώδες πολύ λεπτό φιλμ με ομοιογενή επιφάνεια, μαζί με νανο-τρανζίστορ. Τα φύλλα ημιαγωγών, στη συνέχεια, επιστρώθηκαν με ένα στρώμα ευαίσθητου στην πίεση ελαστικού.

Οι δοκιμές με το νέο υλικό έδειξαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει μια μεγάλη γκάμα πιέσεων (από 0 έως 15 κιλοπασκάλ) που ασκούνται πάνω του, από το πάτημα των πλήκτρων μέχρι το κράτημα ενός λεπτεπίλεπτου αντικειμένου, όπως ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα, υπό την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Ζενάν Μπάο, χημικό μηχανικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα υλικό τόσο ευαίσθητο που μπορεί να «νιώσει» την πίεση μιας πεταλούδας που κάθεται πάνω του.

Και οι δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες προσδοκούν ότι το τεχνητό δέρμα θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει την αίσθηση της αφής σε άτομα με προσθετικά άκρα, όμως προηγουμένως οι επιστήμονες πρέπει να μάθουν καλύτερα με ποιο τρόπο να ενσωματώσουν τους αισθητήρες του «δέρματός» τους στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
http://www.newsbeast.gr