Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Οι πολλές ώρες στο Ιnternet συνδέονται με κατάθλιψη

Οι έφηβοι που περνούν πολλές ώρες σερφάροντας στο Ιnternet αντιμετωπίζουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους σερφάρουν με μέτρο (ΑΡ/ ΜΙSΗΑ JΑΡΑRΙDΖΕ)

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ Εφηβοι που περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σερφάροντας στο Ιnternet αντιμετωπίζουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους... σερφάρουν με μέτρο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Ρediatrics and Αdolescent Μedicine»....


Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στο Σίδνεϊ και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας μελέτησαν 1.041 εφήβους ηλικίας 13-18 ετών από την Γκουανγκζού. Στην αρχή της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από κατάθλιψη. Εννέα μήνες αργότερα 84 παιδιά εμφάνισαν κατάθλιψη και, όπως φάνηκε, όσα εξ αυτών ασχολούνταν υπερβολικά με το Ιnternet (τουλάχιστον πέντε ως και περισσότερες από δέκα ώρες την ημέρα) είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ψυχική νόσο. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα εκφράζονταν με ευερεθιστότητα και επιθετικότητα όταν το παιδί δεν βρισκόταν στο Ιnternet καθώς και με έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι εθισμένοι στο Ιnternet έφηβοι ήθελαν μόνο να σερφάρουν ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και δεν ενδιαφέρονταν να δουν τους φίλους, τους γονείς και τα αδέλφια τους.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Λόρενς Λαμ από το Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ στο Σίδνεϊ, είναι πιθανό η κατάθλιψη να είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου καθώς και του έντονου στρες που εμφανίζουν οι έφηβοι παίζοντας ανταγωνιστικά παιχνίδια οn line. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την παθολογική χρήση του Ιnternet ως αιτία κατάθλιψης.

tovima.gr