Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Παράλυτοι μπορούν να "κινούνται" μέσω της αναπνοής


Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που επιτρέπει σε παράλυτους να χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να γράφουν, να κινούνται με το αναπηρικό καροτσάκι και να «σερφάρουν»

Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία ανιχνεύει τις αδιόρατες κινήσεις του αέρα που κατά την αναπνοή κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα ενός ανθρώπου, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό σε παράλυτα άτομα να κατευθύνουν ένα αναπηρικό καροτσάκι, να πληκτρολογήσουν στον υπολογιστή ένα κείμενο ή να πλοηγηθούν στο Ίντερνετ.

Οι ερευνητές του διάσημου επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, παρουσίασαν το επίτευγμά τους σε δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και.... στοματική κοιλότητα.

Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την όσφρηση.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε τετραπληγικούς και άλλα άτομα που είναι παράλυτα, αλλά οι νοητικές ικανότητές τους δεν έχουν πειραχτεί. Σε μια περίπτωση, μια 51χρονη γυναίκα που είχε «κλειδωθεί» έξω από τον κόσμο μετά από ένα εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.

Ένας άνδρας που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής. Μια 63χρονη τετραπληγική γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπόρεσε να γράψει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια χάρη στη συσκευή, μαθαίνοντας να μετακινεί -μέσω της κίνησης του αέρα στην μύτη της- τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που της επιτρέπει πια να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να στέλνει e-mail.

Οι ισραηλινοί επιστήμονες επίσης δημιούργησαν ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω εδώ και έξι χρόνια, μόλις με τη δεύτερη προσπάθειά του, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, που είναι συνδεμένη με τη συσκευή. Ανάλογα με τον τρόπο που ο ασθενής εισπνέει ή εκπνέει τον αέρα από την μύτη του, δίνεται εντολή στο καροτσάκι να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd.
skai.gr