Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Καταφθάνει ηλιακή «καταιγίδα»



ΛΟΝΔΙΝΟ Το τροχιακό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDΟ) της ΝΑSΑ αλλά και επίγεια όργανα διαπίστωσαν πριν από 48 ώρες μια σειρά έντονων φαινομένων στον Ηλιο. Αρχικά παρατηρήθηκε μια αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης και στη συνέχεια εντοπίστηκε μια έκρηξη στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα δύο φαινόμενα, αν και έγιναν σε μεγάλη απόσταση, μεταξύ τους συνδέονται.
.......


Αυτή η έντονη ηλιακή δραστηριότητα δημιούργησε ένα τεράστιο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον πλανήτη μας. Η ηλιακή «καταιγίδα» (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το φαινόμενο) αποτελείται από τόνους πλάσματος (ιονισμένων ατόμων) και μπορεί να δημιουργήσει τα επόμενα 24ωρα θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης. Είναι πιθανόν επίσης να προκαλέσει προβλήματα στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες.

Αν και πρόκειται για μια από τις λιγότερο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ως σήμερα οι επιστήμονες τη θεωρούν σημαντική, αφού τα τελευταία χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα περνούσε φάση ύφεσης και είναι πιθανό να ξεκινά νέος κύκλος έντονης ενεργοποίησης του Ηλιου.
tovima.gr