Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το χρώμα των ωκεανών «κλειδί» για την πρόβλεψη των κυκλώνων


ΛΟΝΔΙΝΟ Το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών φαίνεται ότι αποτελεί το «κλειδί» σε ό,τι αφορά την εμφάνιση τροπικών κυκλώνων, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Γεωφυσικού Εργαστηρίου Δυναμικής Υγρών στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι. Τα διαυγή νερά των ωκεανών έχουν βαθύ γαλάζιο χρώμα, ωστόσο σε κάποια σημεία λαμβάνουν μια πολύ πιο σκούρα μπλε απόχρωση ανάλογα με τις συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτού που υπάρχουν εκεί (πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών).

Προκειμένου να ποσοτικοποιήσουν την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει η απόχρωση των ωκεάνιων υδάτων στην εμφάνιση τροπικών κυκλώνων οι επιστήμονες προχώρησαν σε ...
προσομοιώσεις διαφόρων μεταβολών στη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην περιοχή του Βορείου Ειρηνικού Ωκεανού. Ανακάλυψαν ότι όσο πιο διαυγή, με έντονη γαλάζια απόχρωση είναι τα νερά, τόσο λιγότεροι κυκλώνες εμφανίζονται.

Το νέο εύρημα μαρτυρεί ότι το χρώμα των ωκεανών το οποίο είναι ορατό από το Διάστημα μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης και την ένταση των κυκλώνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι οδηγεί σε μείωση της ποσότητας του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς, γεγονός που μαρτυρεί ότι μελλοντικά λιγότεροι κυκλώνες θα «πλήττουν» τις ακτογραμμές της Αμερικής και της Ασίας.
http://www.tovima.gr