Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Στοιχεία για τη ζωή στον Άρη «κρύβει» λίμνη στην Αργεντινή



Μια λίμνη στην απομακρυσμένη και αφιλόξενη περιοχή της βορειοδυτικής Αργεντινή ενδέχεται να κρύβει πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο που ξεκίνησε η ζωή στη Γη, αλλά και, ακόμη σημαντικότερα, το πώς θα μπορούσε να επιβιώσει σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ερευνητές εντόπισαν εκατομμύρια «υπέρ» βακτήρια που ζουν στο εσωτερικό της Λίμνης Ντιαμάντε, στο κέντρο ενός τεράστιο ηφαιστειακού κρατήρα σε υψόμετρο 4.700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το οικοσύστημα στο οποίο ζουν τα βακτήρια είναι παρόμοιο με αυτό της πρώτη περιόδου ζωής της Γης, προτού ζωντανοί και αναπνέοντες οργανισμοί ξεκινήσουν τη δημιουργία της προστατευτικής ατμόσφαιρας οξυγόνου που περιβάλλει τον πλανήτη. Οι συνθήκες, που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα αρσενικού μπορούν ακόμη να δώσουν στοιχεία στους επιστήμονες για τη ζωή πέρα από τη Γη....

«Πρόκειται για μια περιοχή υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί σαν παράθυρο για να δούμε το παρελθόν μας αλλά και για την αστροβιολογία, τη μελέτη της ζωής σε άλλους πλανήτες», εξήγησε η Μαρία Φαρίας, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τις μορφές ζωής που ζουν στη Λίμνη στις αρχές του έτους. Αν τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η θεωρία, θα μπορούσαν να επιβιώσουν και σε άλλους πλανήτες, για παράδειγμα στον Άρη.
Τα λεγόμενα «εξτρεμόφιλα» έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και μάλιστα έχουν σημαντική εμπορική αξία, αφού βακτήρια που μπορούν να εξαφανίσουν λιπίδια χρησιμοποιούνται σήμερα σε πολλά απορρυπαντικά και απολυμαντικά. Η Φαρίας επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια της Λίμνης Ντιαμάντε ονομάζονται «πολυεξτρεμόφιλα» και έχουν ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορούν να αναπτυχθούν στις πιο ακραίες συνθήκες. «Αυτό που έχουμε είναι μια σειρά ακραίων συνθηκών, όλες συγκεντρωμένες στο ίδιο μέρος και αυτό είναι που κάνει το μέρος μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε η Φαρίας, μικροβιολόγος στο Εθνικό Επιστημονικό και Τεχνικό Ερευνητικό Συμβούλιο στην επαρχία Τουκουμάν της Αργεντινής.
Τα επίπεδα αρσενικού της λίμνης είναι 20.000 υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας για την κατανάλωση νερού ενώ οι θερμοκρασίες είναι συχνά κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, η υπερβολική συγκέντρωση αλάτων που κυμαίνονται πέντε φορές πάνω από το θαλάσσινο νερό, εμποδίζει το σχηματισμό πάγου στο νερό.
Το DNA των βακτηρίων μεταλλάσσεται για να επιζήσει στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που συναντώνται σε τέτοιο υψόμετρο, στοιχείο που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ θα μπορούσε να βρει εφαρμογές και σε άλλα προϊόντα, όπως τα αντηλιακά. Η Φαρίας και η ομάδα της αναζητούν εγχώριο χρηματοδότη για την παραγωγή ενός μεταγονιδιώματος του βακτηρίου, μια προηγμένη μελέτη που παρέχει την γονιδιακή ακολουθία ολόκληρης της βακτηριακής αποικίας. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν τα βακτήρια αλλά και να εξασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα για πολλές επικερδής πατέντες αντιοξειδωτικών και άλλων εφαρμογών που θα προκύψουν, θα παραμείνουν στη χώρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters