Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Νέα τραχεία από βλαστοκύτταρα των ασθενών


Πρωτοποριακη μεταμοσχευση ανοιγει τον δρομο για «αντικατασταση» και αλλων οργανων


ΕΡΑ/CΑRLΟ FΕRRΑRΟΙταλοί επιστήμονες μεταμοσχεύουν σε ασθενή με καρκίνο τραχεία που δημιουργήθηκε από τα βλαστικά κύτταρά της



ΡΩΜΗ Γιατροί στο νοσοκομείο ΑΟU Careggi της Φλωρεντίας στην Ιταλία διεξήγαγαν επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις τραχείας σε δύο ασθενείς με καρκίνο. Η πρωτοποριακή διαδικασία έλαβε χώρα με χρήση βλαστικών κυττάρων τών ίδιων των ασθενών τα οποία εισήχθησαν σε τραχεία δότη με στόχο να δημιουργηθεί ένα όργανο βιολογικώς «ταυτόσημο» με εκείνο που χρειαζόταν.
.. αντικατάσταση.

Μια 31χρονη γυναίκα από την Τσεχία, μητέρα ενός βρέφους μόλις έξι μηνών καθώς και μια 19χρονη Βρετανίδα είναι οι δύο ασθενείς με καρκίνο της τραχείας που υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση πριν από λίγες εβδομάδες. Και οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΟU Careggi δρ Γουόλτερ Τζιοβανίνι «η προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν η μοναδική λύση για ένα πρόβλημα που θα κατέλη γε σίγουρα στον θάνατο των ασθενών».
Η χειρουργική ομάδα που πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είχε ως επικεφαλής τον καθηγητή Πάολο Μακιαρίνι ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση τραχείας με χρήση βλαστικών κυττάρων που έλαβε χώρα στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια. Τότε οι ειδικοί δημιούργησαν το μόσχευμα για την ασθενή με χρήση των ίδιων των βλαστικών κυττάρων της. Το γεγονός αυτό καταργούσε την ανάγκη χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Και στις περιπτώσεις των δύο γυναικών ακολουθήθηκε παρόμοια στρατηγική. Τα βλαστικά κύτταρα ελήφθησαν από τον μυελό των οστών και τη μύτη των ασθενών, ενώ παράλληλα οι ειδικοί έλαβαν τις τραχείες δοτών και τις απογύμνωσαν από όλα τα κύτταρά τους έως ότου παραμείνει μόνο ένας σωλήνας. Λίγο πριν από τη μεταμόσχευση οι ειδικοί ενέχυσαν τα βλαστικά κύτταρα στις τραχείες των δοτών.

Ο δρ Μακιαρίνι ανέφερε ότι η νέα πρωτοποριακή μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη δημιουργία και άλλων οργάνων- «ανταλλακτικών» εργαστηρίου.

Πρώτη κλινική δοκιμή με εμβρυϊκά κύτταρα
Ε γκριση για την πρώτη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων έλαβε η εταιρεία Geron Corporation με έδρα στην Καλιφόρνια από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ). Η δοκιμή θα διεξαχθεί σε 10 ασθενείς με τραύματα στον νωτιαίο μυελό. Θα χρησιμοποιηθούν προγονικά ολιγοδενδροκύτταρα τα οποία θα προέρχονται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Ελπίζεται ότι οι εγχύσεις των κυττάρων θα βοηθήσουν ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να ανακτήσουν την κινητικότητά τους.

tovima.gr