Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Άθλος: Συνδέθηκε με τον ISS το σκάφος ανεφοδιασμού

ImageΆθλος για την ρωσική δαστημική υπηρεσία: Ρωσικό μη επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού που παρά λίγο να χαθεί στο Διάστημα καθώς προσέγγιζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κατάφερε τελικά να συνδεθεί στο τροχιακό συγκρότημα με τη δεύτερη απόπειρα το απόγευμα της Κυριακής.
Το μη επανδρωμένο σκάφος Progress συνδέθηκε αυτόματα σε μια από τις θυρίδες πρόσδεσης του σταθμού στις 19.17 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου έξω από τη Μόσχα, έπειτα από οπτική επιβεβαίωση της επιχείρησης στη ζωντανή ροή βίντεο από τον ISS.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Progress ξέφυγε από την προγραμματισμένη πορεία του κατά την πρώτη απόπειρα προσέγγισης και έχασε τον σταθμό κατά περίπου 3 χιλιόμετρα....


Ο κυβερνήτης του ISS ανέφερε αρχικά ότι το σκάφος είχε αρχίσει να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, λίγη ώρα αργότερα όμως η NASA διαβεβαίωσε ότι το Progress δεν βρισκόταν εκτός ελέγχου.

Το Progress μεταφέρει περίπου δύο τόνους τροφίμων και άλλων προμηθειών, οι οποίες όμως δεν ήταν άμεσα απαραίτητες για τους τρεις Αμερικανούς και τρεις Ρώσους που διαμένουν στον ISS.

 defenenet.gr