Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

H Iνσουλίνη επαναφέρει τη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ


Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Ελπίδες για επαναφορά της μνήμης πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα ανακάλυψη. Όπως φάνηκε από κλινικές δοκιμές η εισπνεόμενη ινσουλίνη, ειδικάστα πρώτα στάδια της νόσου, φέρεται να ενισχύει σημαντικά τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, ασθενείςμε νόσο Αλτσχάιμερ λάμβαναν μικρή δόση ινσουλίνης σε μορφή ρινικού εκνεφώματος, δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις μήνες, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τεστ, από τα οποία φάνηκε πως όχι απλώς υπήρχε σημαντική βελτίωση στη μνήμη, αλλά και βελτίωση στη γνωσιακή λειτουργία.
Σε άλλη ομάδα ασθενών που δόθηκε μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, εμφάνισαν βελτιωμένη λειτουργικότητα στις καθημερινές συνήθειες, αλλά δεν βελτιώθηκε η γνωσιακή λειτουργία.....

Στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 100 ασθενείς, αλλά τα αποτελέσματα ήταν τόσο θεαματικά, που οι επιστήμονες αποφάσισαν να διευρύνουν την έρευνα με περισσότερους συμμετέχοντες.
«Εκτιμούμαι πως με βάση τα πρώτα αποτελέσματα υπάρχουν ελπίδες» λέει η δρ Σούζαν Κραφτ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή άνοιας.
Πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν καταδείξει πως οι ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά ινσουλίνης στον εγκέφαλο ακόμη και κατά τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου.
Η ινσουλίνη εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου, ενώ μέχρι στιγμής με κανένα φάρμακο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.

Η πιλοτική μελέτη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ που έγινε στη Χονολουλού.
tanea-online