Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Δορυφόρος θα παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια


Ο πρώτος δορυφόρος που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών εκτοξεύεται την Πέμπτη από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Δορυφόρος θα παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια  Η αποστολή του έχει κρίσιμη σημασία, καθώς τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας είναι χιλιάδες και απειλούν τις διαστημικές αποστολές. Αυτήν την περίοδο, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στηρίζεται σε ένα επίγειο δίκτυο ραντάρ και οπτικών τηλεσκοπίων σε όλη την υδρόγειο για να ελέγχει περίπου 1.000 ενεργούς δορυφόρους και 20.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών. Η πολεμική αεροπορία παρακολουθεί αντικείμενα με μήκος άνω των 10 εκατοστών, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν δορυφόρους ή ακόμα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπτωση άμεσου χτυπήματος.
Ομως, τα επίγεια τηλεσκόπια είναι άχρηστα όταν ο ουρανός δεν είναι καθαρός, και πολλά από τα ραντάρ δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εντοπίζουν τους δορυφόρους στη λεγόμενη γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη. ...
Τα τηλεσκόπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα καθαρά βράδια, και οι σταθμοί ραντάρ δεν είναι όλοι αρκετά ισχυροί ώστε να ανιχνεύσουν τους δορυφόρους στη βαθιά διαστημική τροχιά.
O δορυφόρος SBSS (Space-Based Space Surveillance, Παρακολούθηση του Διαστήματος από το Διάστημα) είναι εξοπλισμένος με μια κάμερα που βλέπει στο ορατό φως και μπορεί να περιστρέφεται για να έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο. Θα συλλέγει καθημερινά 400.000 παρατηρήσεις, οι οποίες θα μεταδίδονται διαρκώς σε επίγειους σταθμούς.
Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα και το 2007, όταν η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία έναν πύραυλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους. Η δοκιμή είχε στόχο έναν παλιό κινεζικό δορυφόρο ,ο οποίος διαλύθηκε και απελευθέρωσε 2.400 θραύσματα διαμέτρου άνω των 5 εκατοστών
imerisia