Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το Airbus του μέλλοντος

Λεπτοτερο, οικολογικοτερο, πιο ησυχο και πιο «ευφανταστο»


Η Airbus παρουσίασε στη διεθνή αεροναυπηγική έκθεση του Φαρνμπόροου στη Βρετανία για πρώτη φορά μακέτες από το νέο επιβατηγό αεροπλάνο που σχεδιάζει και το οποίο προγραμματίζεται να πετάξει στους ουρανούς της Γης κάπου μεταξύ του 2030 και του 2050.
Το ελαφρύ αεροσκάφος θα διαθέτει πολύ μακριά και λεπτά φτερά με κλίση προς τα πάνω, καθώς και μια ουρά σε σχήμα U. Σχεδιάζεται έτσι ώστε να καταναλώνει πολύ λιγότερα καύσιμα από τα σημερινά αεροπλάνα και να έχει πολύ μικρότερες εκπομπές «αερίων του ...
θερμοκηπίου», ώστε να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
  
Θα είναι επίσης πολύ λιγότερο θορυβώδες, ενώ θα παρέχει μεγαλύτερες ανέσεις στους επιβάτες. Τα καθίσματα θα είναι από οικολογικά αυτό-καθαριζόμενα υλικά και θα αλλάζουν σχήμα για να μπορεί ο επιβάτης να κοιμάται πιο αναπαυτικά στις μακρινές πτήσεις.

Το μοντέλο που παρουσιάστηκε σε εικόνες, όπως διευκρίνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρίας Τσαρλς Τσάμπιον, αποτελεί προς το παρόν μια «άσκηση φαντασίας» από πλευράς των μηχανικών της Αirbus, οι οποίοι προσπαθούν να οραματιστούν πώς θα έπρεπε να είναι το αεροπλάνο του μέλλοντος.

Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν προταθεί, είναι τοιχώματα που γίνονται διαφανή με το πάτημα ενός κουμπιού, επιτρέποντας θέαση 360 μοιρών του κόσμου από κάτω, καθώς και ολογραφικές προβολές εικονικών ντεκόρ, ώστε οι επιβάτες να μετατρέπουν την καμπίνα του αεροσκάφους στο γραφείο ή την κρεβατοκάμαρά τους!

Ηλιακά πάνελ, κυψέλες καυσίμου ή ακόμα και η θερμότητα από τα σώματα των ίδιων των επιβατών μπορεί να παρέχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την λειτουργία συστημάτων του αεροσκάφους.
enet