Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 30% των αναγκών της ΕΕ

Το 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγεται από πυρηνική ενέργεια με τη Γαλλία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο και τη Σουηδία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται ως η πιο «οικολογική», ενώ για τη χρήση της ή μη αποφασίζει το κάθε κράτος μέλος χωριστά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα πληρεί τα υψηλότερα πρότυπα για την ασφάλεια των ανθρώπων και των εγκαταστάσεων και για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων αν και η χρήση ή μη της πυρηνικής ενέργειας είναι θέμα για το οποίο αποφασίζει το κάθε Κράτος Μέλος ξεχωριστά, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ.
Με ερώτηση του, ο Ευρωβουλευτής της...
Νέας Δημοκρατίας, Ι. Α. Τσουκαλάς, ζήτησε να πληροφορηθεί για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.
Αναφορικά με τα πυρηνικά απόβλητα, ο κ. Έτινγκερ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έως τα τέλη του 2010 πρόταση για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων.
Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ σχεδόν το 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. παράγεται από πυρηνική ενέργεια με τη Γαλλία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο και τη Σουηδία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις με ποσά 77%, 55%, 54% και 45% αντίστοιχα.
Επίσης, στη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η Μ. Βρετανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία έχουν πρόσφατα εξαγγείλει τη δημιουργία νέων σταθμών.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή μιας μεγαβατόρας πυρηνικής ενέργειας εκπέμπει 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, όταν το αντίστοιχο ποσό για το φυσικό αέριο φτάνει τα 640 κιλά, για το πετρέλαιο τα 690 κιλά και για τον άνθρακα τα 960 κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή μιας μεγαβατώρας αιολικής ενέργειας σε θαλάσσιο αιολικό πάρκο εκπέμπει 14 κιλά CO2, ενώ η παραγωγή μιας μεγαβατόρας ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εκπέμπει 45 κιλά CO2.         
 enet