Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ελπίδες ότι μπορεί να βελτιώσει τις τηλεπικοινωνίες



Δημιουργήθηκε νέου είδους «σκοτεινό» λέιζερ

Αμερικανοί φυσικοί δημιούργησαν ένα νέο τύπο λέιζερ που εκπέμπει «σκοτεινούς» παλμούς φωτός και το οποίο μπορεί να βελτιώσει στο μέλλον τα σήματα των τηλεπικοινωνιών.
Η ανακάλυψη, υπό τον Ρίτσαρντ Μίριν του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό οπτικής “Optics Express”.
  
Οι σκοτεινοί παλμοί, οι οποίοι συνίστανται σε απότομες μειώσεις της έντασης σε μια κατά τα άλλα συνεχή ακτίνα φωτός λέιζερ, αποτελούν ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο των φωτεινών εκπομπών ενός συμβατικού λέιζερ.

Το αντισυμβατικό λέιζερ εκπέμπει...
σύντομους «παλμούς σκοταδιού».
  
Εδώ και 20 περίπου χρόνια, οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην ιδέα ενός σκοτεινού λέιζερ (soliton lasers), αλλά μέχρι τώρα αυτά τα λέιζερ είχαν αποδειχτεί δύσκολα στη δημιουργία και στην χρήση τους.

Όμως το νέο σκοτεινό λέιζερ φαίνεται να ξεπερνά αυτά τα προβλήματα.
  
Επειδή οι σκοτεινοί παλμοί διασκορπίζονται λιγότερο εύκολα σε σχέση με τους συμβατικούς φωτεινούς παλμούς, τα σκοτεινά λέιζερ μπορεί να έχουν μελλοντικές εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες, αν και άλλοι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι θα έχουν ποτέ ευρεία εφαρμογή.

enet/ M.A.R.C-review