Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Οι πιο εντυπωσιακές γέφυρες του κόσμου


Δείτε φωτογραφίες από τις γέφυρες.
Δείτε φωτογραφίες από τις γέφυρες.


Η γέφυρα του Ρίου Αντίρριου είναι σίγουρα το καμάρι της Ελλάδας και η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο (2.880 μέτρα). Ωστόσο, υπάρχουν γέφυρες που είναι πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια, πρωτότυπες, διαφορετικές, κάποιες εξολοκλήρου υπέργειες και άλλες με υπόγεια τμήματα.
Η ιστοσελίδα howstuffworks.com συγκέντρωσε τις 10 πιο εντυπωσιακές γέφυρες του κόσμου, που συγκεντρώνουν τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και εξυπηρετούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

10. Γέφυρα Hangzhou
Η γέφυρα του Hangzhou βρίσκεται στην Κίνα. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της κράτησαν 9 χρόνια και η γέφυρα παραδόθηκε στο κοινό το 2008. Είναι πλέον η πιο μακριά γέφυρα της Κίνας με μήκος 36 χιλιόμετρα. Έχει συνολικά 12 λωρίδες κυκλοφορίας (6 σε κάθε κατεύθυνση), ενώ το αντίτιμο των διοδίων είναι κάτι λιγότερο από 10 ευρώ.

9. Γέφυρα του Βοσπόρου .....

Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ονομάζεται γέφυρα Bogazici. Ολοκληρώθηκε το 1973 και ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα, 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πεζοδρόμιο (πλέον η διέλευση πεζών έχει απαγορευτεί).

8. Γέφυρα Gateshead Millennium Πρόκειται για μια τοξωτή γέφυρα που βρίσκεται στην Αγγλία. Έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για πεζούς και ποδηλάτες έτσι ώστε τα πλοία να περνούν από κάτω χωρίς κάποια ενόχληση. Η μοναδικότητά της έγκειται στον πρωτότυπο μηχανισμό της που αναγκάζει το ένα από τα δύο τόξα να σηκώνεται όταν περνάει πλοίο. Παραδόθηκε στο κοινό το 2000 και έχει μήκος 126 μέτρα.

7. Γέφυρα Millau Viaduct
Η γέφυρα της Γαλλίας έχει μήκος 2.460 μέτρα και πρόκειται για τη συνέχεια ενός αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας Tarn. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ύψος της γέφυρας που ξεπερνάει τα 340 μέτρα, στην πραγματικότητα πρόκειται για την υψηλότερη γέφυρα του κόσμου.

6. Γέφυρα Octavio Frias de Oliveira
Η επόμενη γέφυρα βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Είναι η πιο πρωτότυπη και ιδιαίτερη γέφυρα της λίστας. Έχει μήκος 900 μέτρα. Πάνω από τη γέφυρα οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει δύο τοξωτά καταστρώματα γέφυρας που τέμνονται σε σχήμα x και παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μάλιστα σε αυτά τα καταστρώματα έχουν τοποθετήσει το φωτισμό της γέφυρας.

5. Γέφυρα του καταρράκτη St. Anthony
Η γέφυρα αυτή αντικατέστησε την χαλύβδινη γέφυρα που υπήρχε στο σημείο και κατέρρευσε την 1η Αυγούστου του 2007 κοστίζοντας τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Μέσα σε ένα χρόνο, η γέφυρα St.Anthony είχε ήδη κατασκευαστεί στη Μινεάπολις πάνω από τον ποταμό Μισισιπί. Είναι πραγματικά μια σύγχρονη γέφυρα με έμφαση στην ασφάλεια, κατασκευασμένη πλήρως από ένα ειδικό είδος τσιμέντου με 323 αισθητήρες που παρακολουθούν καθημερινά την αντοχή της κατασκευής. Στο τσιμέντο προστέθηκε και το υλικό TX Active που καθαρίζει την ατμόσφαιρα!

4. Γέφυρα DeNeveu Creek
Η γέφυρα DeNeveu δεν έχει να επιδείξει κάτι σχεδιαστικά, πρόκειται για απλή γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο Γουϊσκόνσιν που όμως δε θα χρειαστεί παρακολούθηση ή επιδιόρθωση μέχρι το 2080!!! Τα υλικά που χρησιμοποίησαν είναι ένα πείραμα του πανεπιστημίου του Γουϊσκόνσιν, σύμφωνα με το οποίο το ειδικό τσιμέντο που χρησιμοποίησαν σε συνδυασμό με την επένδυσή της θα αποτρέψουν οποιαδήποτε διάβρωση για τα επόμενα 75 χρόνια.

3. Γέφυρα Oresund
Ενώνει δύο χώρες, τη Δανία και τη Σουηδία. Μεταφέρει αυτοκίνητα, ενώ έχει και σιδηροδρομικές γραμμές και ενώνεται και με ένα τούνελ 4 χιλιομέτρων. Η Oresund είναι η μακρύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου, μήκους 8 χιλιομέτρων, που ενώνει την Κοπεγχάγη της Δανίας με το Μάλμε Σουηδίας. Για κάποιους είναι το θαύμα της σύγχρονης μηχανολογίας, έχει ένα επίπεδο για τον σιδηρόδρομο και ακριβώς από πάνω ένα ακόμα επίπεδο για τον αυτοκινητόδρομο.

2. Γέφυρα Akashi Kaikyo
Η γέφυρα αυτή βρίσκεται στην Ιαπωνία και οι κατασκευαστές τις είχαν να αντιμετωπίσουν σεισμούς και ηφαίστεια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δέχτηκε ένα σεισμό 7,2 Ρίχτερ και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδια της γέφυρας. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1998, έχει μήκος 3,9 χιλιόμετρα και μπορεί να δεχτεί βάρος μέχρι 132.000 τόνων.

1. Γέφυρα – τούνελ Chesapeake Bay
Πρόκειται για μια σπονδυλωτή γέφυρα που βρίσκεται στο Μέριλαντ και αποτελείται από γέφυρες και τούνελ. Καλύπτει ένα μήκος 27,4 χιλιομέτρων μπορεί και επιτρέπει την διέλευση των πλοίων χωρίς να διακόπτει τη διέλευση των αυτοκινήτων. Στην άκρη των δύο τούνελ υπάρχουν δύο τεχνητά φτιαγμένες βραχονησίδες που είναι σταθμοί μετάβασης.