Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η κατανάλωση αλκοόλ από τις εγκύους βλάπτει το έμβρυο



Οι οδηγίες, κατά την Τζένιφερ Πάουερς, στατιστικολόγο του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, έχουν αλλάξει τρεις φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όταν για πρώτη φορά, το 1992, έγινε λόγος επί του θέματος, δηλαδή αν πρέπει ή όχι να πίνουν αλκοολούχα ποτά οι εγκυμονοσούσες, η οδηγία ήταν να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

H θέση όμως άλλαξε το 2001, όταν απευθυνόμενες στις εγκύους, οι ...
υγειονομικές Αρχές είπαν ότι τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ δεν βλάπτουν.

Σήμερα, η Πάουερς επισημαίνει ότι αν θα πιει ή όχι αλκοολούχα ποτά η έγκυος, εξαρτάται από το αν συνηθίζει να πίνει ή όχι.

Αν πριν από την εγκυμοσύνη έπινε, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, να πίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα, που διεξήγαγε η ίδια, δείχνει ότι 20% των γυναικών δεν ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και εξακολουθούν να πίνουν, όπως πριν. Παρά τις απαγορευτικές οδηγίες, είπε, «80% των εγκύων εξακολουθούν να πίνουν, έστω και λίγο.

Αυτό οφείλεται στο ότι κατά καιρούς έχουν πάρει συγκρουόμενες οδηγίες».

Γεγονός παραμένει, ότι οι τελευταίες έρευνες, που έχουν διεξαχθεί, δείχνουν ότι το αλκοόλ βλάπτει το έμβρυο. Επομένως, μακριά από ποτά και τσιγάρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
enet