Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Σπίτι ύψους 800 μέτρων!


Δείτε φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια του ουρανοξύστη.
Δείτε φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια του ουρανοξύστη.
Φωτ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επισημότητα, η ηγεσία του εμιράτου του Ντουμπάι, εγκαινίασε τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, που έχει ύψος 800 μέτρων. Τα εγκαίνια έγιναν από τον σεϊχη Μοχάμαντ μπεν Ραχίντ αλ Μακτούμ, παρουσία Αράβων και ξένων αξιωματούχων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο σεϊχης Μοχάμαντ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ...
ουρανοξύστη και ανακοίνωσε ότι εφεξής θα ονομάζεται "Μπουρζ Χαλίφα", προς τιμή του αρχηγού του κράτους της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

Το "Μπουρζ Χαλίφα" έχει πάνω από 160 ορόφους, σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι περίπου 300 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη "Taipei 101", που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης στεγάζει 1000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα στεγαστούν διάφορες εταιρίες.

Τα εγκαίνια του ουρανοξύστη γίνονται περίπου ένα μήνα αφότου η κρατική εταιρία holding "Dubai World" ανακοίνωσε το πάγωμα της εξόφλησης των οφειλών της, που ανέρχονται σε 59 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως οι Γερμανοί αρχιτέκτονες δεν έδειξαν να εκτιμούν το "Μπουρζ Χαλίφα", θεωρώντας τον ως κακό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική. Στην Ευρώπη, η έμφαση δίνεται πλέον στην αναβάθμιση των υφιστάμενων οικοδομών και όχι στην οικοδόμηση νέων και μεγαλύτερων κτηρίων, σύμφωνα την ένωση των Γερμανών αρχιτεκτόνων, DAI.
forthnet