Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ακατάληπτα σήματα αποστέλλει στη Γη το Voyager 2

11-05-2010 15:56:09
Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 το οποίο βρίσκεται έξω από τα όρια του ηλιακού συστήματος άρχισε να στέλνει από τις 22 Απριλίου -που έγινε αντιληπτό το φαινόμενο- ακατάληπτα σήματα τα οποία οι επιστήμονες της NASA δεν μπορούν να ερμηνεύσουν.

Οι ενέργειες διάγνωσης της κατάστασης των συστημάτων του δεν έχουν αποφέρει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα έτσι ώστε να δώσουν στους επιστήμονες του τμήματος JPL (Jet Propulsion Laboratory) τη δυνατότητα να εντοπίσουν και διορθώσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου που εργαστηρίου JPL το πρόβλημα πρωτοπαρουσιάστηκε όταν δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν και που συλλέγει το Voyager 2 στο χώρο του διαστήματος που κινείται άρχισαν να καταφθάνουν στο κέντρο ελέγχου στη Γη σε ακατάληπτη μορφή χωρίς οι ειδικοί να μπορέσουν να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα από την κατάσταση του σκάφους που επίσης παρέχονται από τον Voyager 2 λαμβάνονται στην κανονική τους μορφή και έτσι οι επιστήμονες θεωρούν πως μέσω αυτών θα μπορέσουν να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει με τα επιστημονικά δεδομένα.

Η απόσταση όμως του σκάφους είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζονται τουλάχιστον 13 ώρες μέχρι το σήμα από τη Γη να φθάσει στο διαστημόπλοιο και φυσικά άλλες 13 από το τελευταίο να στείλει την «απάντησή» του.

Οι ειδικοί θεωρούν πάντως πως το πρόβλημα οφείλεται στην κατάσταση της μνήμης η οποία μορφοποιεί τα σήματα πριν αυτά αποσταλούν πίσω στο κέντρο ελέγχου. Έτσι είτε πρόκειται για στοιχεία που έχουν υποστεί φθορά είτε για κάποια «λανθασμένα» bits έχουν εισχωρήσει στη κεντρική μνήμη προκαλώντας την αστοχία.

Ο Voyager 2 εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 1977 και μέχρι σήμερα έχει καλύψει σε απόσταση περί τα 13,8 δις. χιλιόμετρα -τουλάχιστον τη διπλάσια απόσταση από τη Γη στον Πλούτωνα- και βρίσκεται στα όρια της ηλιόσφαιρας η οριογραμμή όπου ο ηλιακός άνεμος αναχαιτίζεται –επιβραδύνοντας- από την κοσμική ακτινοβολία και μετά τον Voyager 1 είναι η πιο απομακρυσμένο ανθρώπινο κατασκεύασμα. Σε περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα ο Voyager 2 είναι σχεδιασμένος ώστε να στέλνει σήματα στο κέντρο ελέγχου της αποστολής μέχρι το 2025.

Image

 defencenet/ M.A.R.C-review