Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Fujitsu, Acer και Lenovo ετοιμάζουν υπολογιστές desktop / laptop με 3D οθόνες;



Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010, 08:31
Η βιομηχανία των υπολογιστών σιγά σιγά αρχίζει να υποδέχεται / υιοθετεί την μέθοδο απεικόνισης εικόνων και video σε ψευδο-τρισδιάστατη μορφή, κοινώς 3D, μια «μόδα» που μέλλεται να γίνει «de facto» τα επόμενα χρόνια. Οι πρώτες πληροφορίες ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η Fujitsu, κατά την ιστοσελίδα akihabaranews.com, έχει έτοιμο ένα μοντέλο τύπου desktop με 3D οθόνη διαθέτοντας ταυτόχρονα μια ενσωματωμένη κάμερα επίσης 3D, ικανή για λήψη video και φωτογραφιών σε 3 διαστάσεις. Ο χρήστης απολαμβάνει την 3D εμπειρία φορώντας τα συνοδευτικά ειδικά γυαλιά. Το σύστημα θα διατεθεί στην Ιαπωνική αγορά προς το τέλος του χρόνου. Η Lenovo, βάσει της σελίδας Digitimes.com, έχει στα σκαριά (με χρονοδιάγραμμα λανσαρίσματος το τρίτο τετράμηνο του 2010) ένα notebook με οθόνη 3D που χρησιμοποιεί ειδικά γυαλιά τύπου polarized.

 Τέλος, η Acer ετοιμάζει μια σειρά 3D notebook με polarized γυαλιά. Προς το παρόν υπάρχουν δύο είδη γυαλιών, λένε οι Digitimes.com, τα «polarized» και τα «active shutter». Χωρίς να μπούμε σε εξειδικευμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι δύο προτάσεις διαφέρουν στον τρόπο που παράγουν το τρισδιάστατο αποτέλεσμα αλλά και στην κατασκευή των ίδιων των γυαλιών, στην ουσία όμως το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο για τον χρήστη, απλώς «φτάνει» σε αυτόν από διαφορετικό δρόμο (καθώς και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται τα ειδικά γυαλιά –εκεί που αλλάζουν οι συνθήκες είναι στις 3D οθόνες που δεν απαιτούν γυαλιά).

Το σίγουρο γεγονός, πάντως, είναι ότι οι εταιρείες υπολογιστών έχουν βαλθεί για τα καλά να μας πείσουν να «καταθέσουμε» για άλλη μια φορά (και μάλιστα πολύ σύντομα, καθώς μόλις πριν από λίγα χρόνια λανσαρίστηκαν οι τηλεοράσεις Full HD) τα χρήματά μας σε νέα συστήματα, με το επιχείρημα της (ψευδό) 3ης διάστασης…
zougla/ M.A.R.C-review