Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Κοντά στην ανακάλυψη του δίδυμου πλανήτη της γης



Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Κοντά στην ανακάλυψη του δίδυμου πλανήτη της γης

Οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στην ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Το πολύ μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζουν ότι θα έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη που θα έχει μια ιδιαιτερότητα: Θα πρόκειται για τον δίδυμο πλανήτη της Γης, έναν πλανήτη που όλατου τα χαρακτηριστικά θα μοιάζουν εντυπωσιακά με αυτά του δικού μας..

Ο καθηγητής Μάικλ Μεϊγορ, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, επικεφαλήςτης επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα το 1995, επιμένει ότι είναι πεπεισμένος πως υπάρχει – και θα ανακαλυφθεί σύντομα – ο δίδυμος πλανήτης της Γης.
Δεν είναι ο μόνος. Σήμερα, περίπου 60 αστεροσκοπεία και αστροφυσικά κέντρα σ' ολόκληρο τον κόσμο ασχολούνται, μεταξύ των άλλων, και με έρευνες για την ανακάλυψη τέτοιου είδους πλανητών.

Η NASA ήδη πραγματοποιεί αποστολή και σχεδιάζει και άλλες με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη
Αυτού του είδους οι αποστολές σε συνεργασία με παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα ερευνών όπως είναι το «Δαρβίνος», θα αναζητήσουν και θα μελετήσουν επισταμένα 1.000 από τα πλησιέστερα άστρα της γειτονιάς μας για να εντοπίσουν «γήινους» πλανήτες και να αναλύσουν την ατμόσφαιρά τους προκειμένου να βρουν χημικές ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής πάνω τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία – ίσως και φέτος όπως λέει ο καθηγητής Μεϊγορ - θα μπορέσουμε άνετα να εντοπίσουμε εκατοντάδες πλανήτες σαν τη Γη μας και ίσως επίσης κατορθώσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το αν η Γη μας είναι ο μοναδικός πλανήτης με το προνόμιο της ζωής.
Οι επιστήμονες άλλωστε λένε ότι εάν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν (πιθανότατα και περισσότεροι), οι πιθανότητες η Γη μας να είναι ο μόνος πλανήτης στον οποίο εμφανίστηκε και εξελίχθηκε ζωή είναι από απειροελάχιστες ως ανύπαρκτες.
«Όχι μόνο υπάρχουν πλανήτες που έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής, αλλά υπάρχουν και πολλοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσής τους, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η ζωή θα εμφανιστεί και σε αυτούς» αναφέρει ο Μεϊγορ.
«Θεωρώ ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και είναι σχετικά κοντινοί βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια γεωλογικής και ατμοσφαιρικής ανάπτυξης», συμπληρώνει.
ΤΑ ΝΕΑ/ M.A.R.C-review