Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Εφιάλτης τα... ρομπότ στην κουζίνα



Ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ θα βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού θα αποδειχθεί επιβλαβές στον άνθρωπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Γερμανοί επιστήμονες βλέποντας ότι στο μέλλον οι οικιακοί βοηθοί θα είναι ρομπότ, μελέτησαν τα ατυχήματα που ενδέχεται να προκληθούν όταν τα ρομπότ κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας αιχμηρά εργαλεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ρομπότ προκάλεσαν τυχαία τραύματα που θα μπορούσαν αν αποδειχθούν θανατηφόρα.
Στις δοκιμές έλαβε μέρος ένα χέρι- ρομπότ 14 κιλών που ήταν εξοπλισμένο με μια σειρά από αιχμηρά οικιακά εργαλεία μεταξύ των οποίων ένα κουζινομάχαιρο, ένα μαχαίρι μπριζόλας, ένα ψαλίδι και ένα κατσαβίδι.
Το ρομπότ προγραμματίστηκε να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία σε ένα κομμάτι σιλικόνης, ένα πόδι νεκρού γουρουνιού και στο χέρι ενός εθελοντή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοματοποίησης IEEE 2010 στην Αλάσκα, έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα χτυπήματα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.
enet/ M.A.R.C- review