Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Έως το τέλος του χρόνου δίσκος των 3T


Seagate: Έως το τέλος του χρόνου δίσκος των 3TB, δεν θα τον «βλέπουν» τα Windows XP

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010, 08:48
Φτάσαμε για άλλη μια φορά στο σημείο που ανακοινώνεται το επόμενο μεγάλο βήμα στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων, συγκεκριμένα των σκληρών δίσκων κινούμενων μηχανικών εξαρτημάτων / «κινούμενου τύπου» (όχι δηλαδή των SSD με τεχνολογία «σταθερού τύπου»), με απλά λόγια των κλασικών σκληρών δίσκων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα μηχανάκια μας, είτε είναι επιτραπέζια, φορητά, media player ή παιχνιδοκονσόλες (PlayStation 3).



Αυτό το βήμα χαρακτηρίζεται από την μεγάλη «δρασκελιά» του, την μεγάλη δηλαδή αύξηση στη χωρητικότητα, που ενώ τώρα έχει «ταβάνι» τα 2 TeraByte (αλλιώς 2.048 GigaByte), με το νέο σκληρό δίσκο της Seagate (από την οποία προέρχεται η ανακοίνωση), φτάνουμε τα 3 TB. Για να καταλάβουμε καλύτερα το νούμερο, αρκεί να αναφέρουμε ότι πχ. σε 2ΤΒ χωρούν περί τις 145 ταινίες Full High Definition πολύ υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας ή γύρω στις 2.800 ταινίες ποιότητας DviX (σχεδόν DVD δηλαδή), ενώ σε 3ΤΒ τα νούμερα ανέρχονται σε 215 ταινίες Full HD και 4.285 ταινίες DviX αντίστοιχα (τα νούμερα για φωτογραφίες και αρχεία μουσικής είναι σε εκατοντάδες χιλιάδες).



Όμως η χωρητικότητα αυτή έρχεται με ένα κόστος: τα Windows XP δεν θα συνεργάζονται επαρκώς με το νέο δίσκο, με αποτέλεσμα να «φαίνονται» διαθέσιμα μόνο 990ΜΒ (1GB = 1024MB). Τα Windows Vista και 7 αυστηρά των 64bit εκδόσεων θα συνεργάζονται μια χαρά. Αυτό διότι το πρόβλημα (χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες) εστιάζεται στον τρόπου που αναγνωρίζουν τα επιμέρους αρχικά συστήματα λογισμικού ενός υπολογιστή (BIOS, drivers και OS) έναν σκληρό δίσκο – μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ο τρόπος που επινοήθηκε το 1980 από τις IBM και Microsoft με όριο τα 2ΤΒ. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα καμιά φορά στον κόσμο της τεχνολογίας, ήτοι αυτό που κάποτε θεωρείτο «απίστευτο νούμερο» (κάποτε = 1980), πλέον είναι εφικτό και βατό αλλά επιτεύξιμο μόνο αν απαγκιστρωθούμε από τα δεσμά του παρελθόντος.



Για αυτό λοιπόν, όταν με το καλό εμφανιστεί από τη Seagate ο δίσκος των 3ΤΒ προς το τέλος του χρόνου, θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να έχει σύστημα που το σύνολο του λογισμικού του (BIOS, EFI / UEFI, drivers, OS) να είναι συμβατό με την μεγάλη χωρητικότητα. Βέβαια, αυτό χρειάζεται και την αντίστοιχη υποστήριξη από τους κατασκευαστές, συνεπώς μένει να δούμε κατά πόσο οι τελευταίοι και η Seagate θα συντονιστούν χρονικά μεταξύ τους. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι όπως γίνεται με κάθε νέο τεχνολογικό βήμα και το / τα αντίστοιχα προϊόντα του, η τιμή αρχικά προβλέπεται τσουχτερή (φυσικά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα) αλλά αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι αρκετά σεβαστής χωρητικότητας δίσκοι των 1-1,5-2 ΤΒ θα προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές.
zougla/ M.A.R.C-review