Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Winscape… ίσως τα παράθυρα του μέλλοντος;




Όταν υπάρχει μια ωραία ιδέα, ακόμα δε περισσότερο όταν υπάρχει η όρεξη για την υλοποίησή της, πάντα τα αποτελέσματα είναι άξια προσοχής. Δυστυχώς, στον χώρο της τεχνολογίας, δεν φτάνουν πάντα οι διάφορες ιδέες στην γραμμή παραγωγής, για πολλούς και διάφορους λόγους (συνήθως λόγω κόστους για τις εταιρείες, ας μην το κρύβουμε), παρόλο που είναι πράγματι «μπροστά» και πολλές φορές παρουσιάζουν φανταστικό θέαμα.



Σε αυτή την κατηγορία, της «οικιακής προσπάθειας» και όχι της εταιρικής πρότασης, βρίσκεται το εγχείρημα «Winscape» ή, όπως το βαπτίσαμε εμείς, «τα παράθυρα του μέλλοντος». Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι δύο παράθυρα, σωστά; Λάθος! Είναι δύο εντοιχισμένες τηλεοράσεις plasma τεχνολογίας και ανάλυσης 1080p (αλλιώς Full HD) που προβάλλουν το «θέμα» τους (την εικονική θέα), αντίστοιχα με την γωνία που τα παρατηρεί ο…θεατής.



Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές και κουραστικές λεπτομέρειες, αρκεί να αναφέρουμε πως το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε κάθε άλλο παρά φθηνό μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς περιλαμβάνει έναν υπολογιστή Apple Mac Pro αρκετά «πουσαρισμένο», συν τις δύο plasma τηλεοράσεις, συν τον πομπό / δέκτη (χειροποίητος απαιτείται, για να «αναγνωρίζουν» τα παράθυρα την γωνία από την οποία τα κοιτάζει ο θεατής και να προβάλλουν σωστά το θέμα), οπότε... καταλαβαίνετε ότι το κόστος φθάνει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.



Εντούτοις, το θέαμα αφήνει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό, καθώς δεν περιορίζεται σε «κανονικά» θέματα, αφού το σύστημα των «παραθύρων του μέλλοντος» μπορεί να μετατραπεί σε «ενυδρείο» ή σε μια βόλτα μέσα σε τραίνο - υπερταχεία ή και ακόμα έναν περίπατο στο διάστημα / περιφορά της Γης. Όπως λέει και ο λαός μας, «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», πόσο μάλλον ένα video…
zougla/ M.A.R.C-review